Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

IORT (procedura de radioterapie intra-operatorie în doză unică)

Reprezentant autorizat spitale străinătate: Meditravel

IORT elimină nevoie de radioterapie postoperatorie

Metoda de radioterapie intraoperatorie (IORT) permite administrarea unei doze unice de radiații în timpul operației chirurgicale pentru cancerul la sân. Aceasta elimină nevoia de radioterapie postoperatorie. Dacă medicii solicită acest lucru, pot fi implementate doze suplimentare de radioterapie.

În urma extracției chirurgicale a tumorii mamare, o doză mare de radiații este livrată exact în zona care are nevoie de tratament, iar țesuturile sănătoase din jur sunt protejate. Faptul că pacienții nu mai sunt nevoiți să vină în fiecare zi la spital pentru tratament reprezintă un confort psihologic mai mare.

 

IORT  la pacientele cu cancer de sân cu lumpectomie

La pacientele cu cancer de sân, care urmează să aibă o lumpectomie, radioterapia poate fi efectuată prin aplicarea unei doze unice folosind metoda de radioterapie intraoperatorie (IORT) în timpul operației. Odată ce tumora din sân este îndepărtată prin operație, aplicatorul special al instrumentului este plasat în zona tumorii. În urma calculelor necesare, radiația în doze mari este administrată numai în această zonă, completând toate tratamentele locale și protejând țesutul sănătos.

 

Avantajele aplicării IORT (procedura de radioterapie intraoperatorie în doză unică)

Durata redusă a tratamentului

Radioterapia este finalizată în același timp cu operația. Un avantaj semnificativ pentru pacient este că nu este necesar să aștepte ca rana să se vindece în urma intervenției chirurgicale sau să planifice radioterapia și să vină la spital în fiecare zi pentru tratament. În acest fel, durata totală a tratamentului este, de asemenea, redusă.

Țesutul sănătos este protejat

În timpul operației, odată îndepărtată tumoarea de la sân, aplicatorul special al instrumentului este plasat în zona în care se află tumora. În urma calculelor necesare, radiația cu doze mari este administrată numai în această zonă, protejând complet țesutul sănătos. 

Cine poate fi tratat prin IORT?

Deși aplicarea cu doză unică sau folosirea diferitelor metode pentru a aplica radiația numai în zona tumorii, spre deosebire de întregul sân, sunt metode care au devenit acceptate tot mai mult la nivel global în ultimii ani, aplicarea unei doze unice nu este potrivită pentru toți pacienții. Decizia dacă un pacient este potrivit pentru a primi acest tratament trebuie luată colectiv de către medicul radiolog oncolog, chirurgul și patologul care se ocupă direct de pacientă. Vârsta pacientei, dimensiunea tumorii și alte atribute patologice ale tumorii joacă un rol important în această decizie.

În general, IORT se recomandă în următoarele cazuri:

  • Cancerul de sân este în stadiu incipient, tumora este mică
  • Pacienta urmează să aibă o lumpectomie sau o mastectomie fără extirparea mamelonului.
  • Noduli limfatici negativi
  • Vârsta minimă 50 de ani
  • Nu există mutații BRCA

 

Aplicarea radioterapiei IORT pe complexul mamelonar

La pacientele la care trebuie îndepărtat întregul sân, mamelonul și zona înconjurătoare sunt lăsate intacte pentru un rezultat cosmetic mai bun. Aceasta se numește mastectomie fără extirparea mamelonului. O doză unică de radiație este aplicată pe mamelon și pe țesutul de dedesubt folosind metoda IORT pentru a scădea riscul de recurență în acea zonă. 

 

În ce spitale este disponibilă radioterapia radioterapia IORT?

Radioterapia IORT este disponibilă numai în cadrul spitalelor partenere din străinătate, spitale din Turcia, Italia sau Israel.

 

Dorești o programare la un spital din străinătate pentru a beneficia de  radioterapia IORT?

Dacă ești interesată de tehnologia MR-LINAC® și vrei să accesezi cele mai avansate tratamente disponibile, acum ai posibilitatea de a te programa prin intermediul nostru. Îți oferim o gamă largă de opțiuni pentru spitalele partenere noastre, astfel încât să poți alege cel mai potrivit tratament pentru tine. Contactează-ne acum!