Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

PET/CT

Reprezentant autorizat spitale străinătate: Meditravel

Ce este scanarea PET/CT?

PET/CT este o metodă de imagistică medicală de ultimă generație. Reprezintă modalitatea cea mai avansată de diagnostic a cancerului, fiind combinația dintre Tomografia cu Emisie de Pozitroni (PET) și Tomografia Computerizată (CT).

Este o procedură recomandată în special în cazurile oncologice, fiind utilizată pentru:

  • Detectarea tumorilor
  • Determinarea gradului de diferențiere a tumorii
  • Determinarea gradului de răspândire a bolii la alte organe (detectarea eventualelor metastaze)
  • Evaluarea răspunsului la tratament

De asemenea, este o metodă de diagnostic precis pentru o serie de alte afecțiuni- boli neurologice sau afecțiuni cardiovasculare.

Cum funcționează scanarea PET/CT?

Scanarea PET/CT funcționează prin detectarea radiației emise de o substanță injectată în braț, numită radiotrasor. În majoritatea scanărilor PET se folosește un radiotrasor numit fluorodeoxiglucoză (FDG), care este similar cu glucoza naturală (un fel de zahăr), și pe care corpul uman îl tratează similar. Analizând zonele în care radiotrasorul se acumulează sau nu în organism, este posibil să se stabilească cum funcționează anumite funcții ale corpului și să se identifice orice anomalie. De exemplu, o concentrație de FDG în țesuturile corpului poate ajuta la identificarea celulelor canceroase, deoarece celulele canceroase utilizează glucoza într-un ritm mult mai rapid decât celulele normale.

Ce tipuri de cancer sunt diagnosticate cu ajutorul PET/CT?

Procedura PET/CT este recomandată pentru diagnosticarea majorității tipurilor de cancer, dar este recomandat în special în următoarele cazuri:

  • Tumori la nivelul capului și gâtului (Tumoare cerebrală, cancer de gât, cancer laringe)
  • Cancer de sân (Carcinom mamar)
  • Limfom (Cancer de glande limfatice)
  • Cancer de piele (Melanom)
  • Cancer de plămâni (Carcinom bronșitic)
  • Cancer colorectal (Carcinom de colon)
  • Cancer esofagian (Carcinom de glandă de esofag)
  • Cancer de tiroidă
  • Cancer de pancreas (carcinom pancreatic)
  • Cancere ginecologice (Cancer de col uterin, cancer de endometru, cancer ovarian)
  • Carcinom de vezică urinară

Cum se desfășoară examinarea PET-CT?

Injecția cu substanță radiotrasor. Înainte de scanare, radiotrasorul vă va fi injectat într-o venă din braț. Va trebui sa așteptați în liniște aproximativ o oră pentru a-i da timp să fie absorbit în corp. Este important sa vă relaxați, să rămâneți cât mai liniștit(ă), deoarece mișcarea și vorbire pot afecta locul spre care se îndreaptă radiotrasorul în corpul Dvs. Veți putea merge la toaletă daca aveți nevoie înainte de a efectua scanarea.

Scanarea. În timpul scanării, veți sta întins(ă) pe un pat care se va deplasa încet către centrul scanerului cilindric. Veți rămâne nemișcat(ă) și nu veți vorbi în timp ce scanerul vă va fotografia corpul. Scanarea durează de obicei până la 30 de minute. Scanarea este complet nedureroasă, dar s-ar putea să vă simțiți inconfortabil să stați nemișcat(ă) atâta timp. Dacă vă simțiți rău, puteți alerta în orice moment echipa medicala, echipamentul având incorporat un microfon prin care puteți comunica în orice moment cu personalul medical.

După scanare. Nu ar trebui să aveți efecte secundare după efectuarea unei scanări PET și de obicei, veți putea merge la hotel la scurt timp după aceea. Rezultatele scanării Dvs. vor fi în principiu gata a doua zi, când veți avea programată o vizită la medicul oncolog pentru interpretarea rezultatelor.

Este recomandat să consumați cât mai multe lichide după procedură, pentru a elimina substanța radiotrasor din organism.

Care este pregătirea pacientului înainte de examinarea PET-CT?

Cu o zi înainte de examinare:

  • Se vor consuma alimente cu un conținut redus de carbohidrați (fără dulciuri, pâine, paste, sucuri, leguminoase- fasole, mazăre, linte, etc.)
  • Nu se va consuma cafea sau alcool
  • Este recomandată o hidratare cât mai bună
  • Pacientul nu va lua medicamente care conțin zahăr
  • Nu se va face efort fizic cu 24-48 de ore înainte de procedură.
  • Se va evita frigul.

Cu 6 ore înaintea examinării:

  • Pacientul nu are voie să mănânce
  • Este permis doar consumul de apă plată

Cu 4 ore înainte examinării:

  • Nu se va mai consuma nimic, nici apă plată

Pacienții diabetici:

  • Trebuie să își controleze dieta astfel încât sa aibă o valoare a glicemiei mai mică de 150-180 ml/db. Dacă pacientul nu reușește acest lucru, va consulta medicul specialist.

Anunțați din timp medicul dacă:

  • Luați medicamente. În principiu, cu excepția insulinei, a medicamentelor orale antidiabetice și a medicamentelor care conțin zahăr (sirop de tuse, etc.) nu este necesar ca pacienții să întrerupă medicația, dacă urmează una în momentul investigației.
  • Sunteți diabetic(ă) sau suferiți de alte boli cronice
  • Sunteți însărcinată sau alăptați
  • Aveți alergii (în special la iod, aspartam, zaharină)

Procedura PET/CT presupune riscuri?

Cantitatea de radiație la care veți fi expus(ă) într-o scanare PET standard este mică- aproximativ aceeași cantitate pe care o obțineți din surse naturale, cum ar fi soarele, timp de 3 ani. Radiotrasorul va fi de obicei eliminat din corp în mod natural în câteva ore. Consumul de lichide din abundență după scanare poate ajuta la eliminarea acestuia din corp. Ca măsură de precauție, este posibil să vi se recomande să evitați contactul îndelungat cu femeile însărcinate, bebelușii sau copiii mici timp de câteva ore după efectuarea unei scanări PET deoarece veți fi ușor radioactiv(ă) în acest timp. Componenta CT a unei scanări PET/CT implică, de asemenea, expunerea la o cantitate mică de radiații suplimentare, dar riscul ca aceasta să provoace probleme în viitor este încă foarte mic.

Această procedură presupune riscuri pentru femeile însărcinate sau care alăptează.

În ce spitale din străinătate este disponibilă tehnologia PET/CT?

Tehnologia PET/CT este disponibilă în cadrul spitalelor partenere din străinătate- spitale din Turcia, Austria, Italia, Israel sau alte țări.

Care sunt avantajele de a călători în străinătate pentru o investigație PET/CT?

Pentru pacienții care necesită o investigație de tip PET/CT, călătoria în străinătate poate fi o opțiune avantajoasă. Unul dintre cele mai importante avantaje este accesul rapid, chiar a doua zi, la investigația necesară, eliminând astfel perioada de așteptare și îngrijorarea pacientului. De asemenea, costul pentru investigația PET/CT poate fi egal sau chiar mai mic decât în România, depinzând de destinație și furnizorul de servicii. Pacienții pot beneficia și de eliberarea rapidă a rezultatelor și de posibilitatea de a obține o a doua opinie din partea medicilor de top la nivel internațional, care pot oferi o perspectivă diferită și poate chiar alternative terapeutice. Toate aceste avantaje pot face ca călătoria în străinătate pentru investigația de tip PET/CT să fie o alegere excelentă pentru pacienți.

Pachet PET/CT și second opinion la spitale din Turcia și din Viena

Pachetele care cuprind PET/CT și consultație cu medic oncolog din străinătate pentru second opinion sunt disponibile în spitalele din Turcia și din Austria. Aceste pachete oferă pacienților posibilitatea de a avea acces la cele mai bune servicii medicale din lume și de a obține o evaluare medicală completă. În cadrul pachetelor, pacienții pot beneficia de investigații precum PET/CT, precum și de consultații cu medici oncologi de top din străinătate, care pot oferi o a doua opinie în ceea ce privește tratamentul și să sugereze alternative terapeutice. Spitalele din Turcia și din Austria sunt recunoscute pentru expertiza lor în tratamentul cancerului și oferă servicii medicale de înaltă calitate, de la investigații de diagnostic la tratamente personalizate și îngrijire de urgență.

Dorești o programare la un spital din străinătate pentru o investigație PET/CT?

Ești în căutarea celor mai bune opțiuni pentru a beneficia de o investigație PET/CT la un spital din străinătate? Noi, Meditravel, suntem reprezentanți autorizați ai unor spitale de top din străinătate și suntem aici pentru a te ajuta să obții îngrijirea medicală de care ai nevoie.

Dacă ești interesat de tehnologia PET/CT și vrei să accesezi cele mai avansate tratamente disponibile în străinătate (în spitale din Turcia, Austria, Italia sau alte țări), acum ai posibilitatea de a te programa prin intermediul nostru. Îți oferim o gamă largă de opțiuni pentru spitalele partenere noastre, astfel încât să poți alege cel mai potrivit tratament pentru tine. Contactează-ne acum!