Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

DAT Scan

Boala Parkinson, o tulburare neurodegenerativă progresivă care afectează milioane de oameni din întreaga lume, continuă să reprezinte o provocare majoră în domeniul medical. Diagnosticul timpuriu și precis al acestei afecțiuni este esențial pentru gestionarea eficientă a simptomelor și pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților. Un instrument medical inovator numit DAT Scan (DaTscan sau Dopamine Transporter Scan) a devenit o alegere importantă în diagnosticul imagistic al bolii Parkinson. În acest articol, vom explora ce este DAT Scan, cum funcționează și ce beneficii aduce în diagnosticarea și gestionarea acestei boli debilitante.

 

Ce Este DAT Scan?

 

DAT Scan este o procedură imagistică non-invazivă utilizată pentru a evalua nivelurile de dopamină din creier. Dopamina este un neurotransmițător esențial care joacă un rol crucial în coordonarea mișcărilor, reglarea stării de spirit și alte funcții cerebrale. În boala Parkinson, există o deteriorare a neuronilor dopaminergici, ceea ce duce la scăderea semnificativă a nivelurilor de dopamină.

 

Procedura DAT Scan implică injectarea unui compus radioactiv în organism, care se leagă de transportorii de dopamină din creier. După aceea, se realizează imagini SPECT pentru a evalua nivelurile de dopamineă și pentru a detecta eventualele anomalii.

 

Cum Funcționează DAT Scan?

 

DAT Scan se bazează pe principiul că în creierul unei persoane sănătoase, transportorii de dopamină sunt prezenți în cantități adecvate. În cazul pacienților cu boala Parkinson, acești transportori sunt afectați sau distruși. Prin injectarea substanței radioactive legată de acești transportori, DAT Scan permite medicilor să vizualizeze și să evalueze cantitatea de transportori de dopamină rămași în creierul pacientului.

 

Imaginile obținute în timpul procedurii oferă informații valoroase despre localizarea și gradul de afectare a neuronilor dopaminergici. Aceste date ajută medicii să formuleze un diagnostic precis și să diferențieze boala Parkinson de alte afecțiuni care pot prezenta simptome similare.

 

Beneficiile DAT Scan în Diagnostic și Gestionarea bolii Parkinson

 

Diagnostic Timpuriu și Precis: Una dintre cele mai mari provocări în gestionarea bolii Parkinson este diagnosticarea precoce. DAT Scan poate ajuta la confirmarea diagnosticului în stadiile incipiente ale bolii, facilitând astfel intervenția terapeutică promptă.

 

Diferențierea de Alte Afecțiuni: Simptomele motorii ale bolii Parkinson pot fi asemănătoare cu cele ale altor tulburări neurologice. DAT Scan ajută la diferențierea bolii Parkinson de alte afecțiuni, precum tulburările tremorului.

 

Planificarea Tratamentului: Cunoașterea gradului de afectare a neuronilor dopaminergici permite medicilor să dezvolte planuri de tratament personalizate. Acest lucru poate include administrarea de medicamente specifice sau, în cazuri severe, intervenții chirurgicale precum stimularea cerebrală profundă.

 

Monitorizarea Progresiei: DAT Scan poate fi folosită pentru a urmări evoluția bolii în timp. Acest lucru ajută medicul să ajusteze terapia pe măsură ce starea pacientului se schimbă.

 

În concluzie, DAT Scan reprezintă o tehnologie inovatoare și valoroasă în diagnosticul și gestionarea bolii Parkinson. Prin furnizarea unor informații precise și detaliate despre starea creierului pacientului, această procedură contribuie la îmbunătățirea vieții celor afectați de această boală insidioasă. Cu continuarea cercetărilor și dezvoltării tehnologice, DAT Scan rămâne un instrument esențial în eforturile noastre de a înțelege și trata mai bine boala Parkinson.

 

Unde este disponibilă investigația DAT Scan?

 

DAT Scan este o procedură medicală de vârf, disponibilă într-o serie de spitale partenere din străinătate.

 

Cât costă  investigația DAT Scan?

 

Costul estimat al procedurii DAT Scan poate varia în funcție de locație și de specificul fiecărui spital partener din străinătate. În general, pentru spitalele partenere din Turcia, prețul estimat pentru un DAT Scan se situează în jurul valorii de 2500 de euro. Este important de menționat că acesta este doar un cost estimat și că pot exista variații în funcție de circumstanțe individuale, inclusiv opțiunile de diagnostic suplimentare sau pachetele de tratament alese.

Pentru informații detaliate privind costurile și opțiunile disponibile, este recomandat să ne contactați.