Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Nanoknife – Electroporare ireversibilă focală (IRE)

Reprezentant autorizat spitale străinătate: Meditravel

Tratamentul cancerului de prostată unifocal cu IRE – NanoKnife©

În timp ce majoritatea cancerelor de prostată ocupă zone mari ale prostatei, există unele care ocupă mai puțin de jumătate și adesea mai puțin de un sfert din glanda prostatică. Aceste cancere de prostată unifocale constituie probabil aproximativ 20% din toate cancerele de prostată. Cu ajutorul RMN multiparametric de înaltă calitate 3T combinat cu biopsii transperineale 3D și, uneori, combinat cu scanarea PSMA PET, este acum mult mai posibil să se identifice acest grup de pacienți. Avantajul tratamentelor focale ale prostatei cu surse de energie, cum ar fi NanoKnife, permite eradicarea cancerului cu efecte secundare minime.

Terapiile la nivelul întregii glande, cum ar fi chirurgia, radioterapia și brahiterapia, au un istoric îndelungat și bine stabilit în tratamentul cancerului de prostată multifocal și de grad înalt. Cu toate acestea, utilizarea lor în cazul cancerelor unifocale poate fi considerată un tratament excesiv, pe baza datelor recente dintr-un studiu randomizat de mare amploare (studiul PROTECT). În plus, prostatectomia radicală, radioterapia și brahiterapia au un profil semnificativ de efecte secundare, inclusiv incontinență urinară, impotență și leziuni rectale, care sunt în mare parte evitate de terapia focală NanoKnife.

 

Nanoknife focal (IRE) folosește o energie ablativă non-termică

Dintre diferitele surse de energie utilizate pentru tratarea focală a cancerului de prostată, acestea pot fi în mare parte separate în energii termice (care folosesc înghețarea și încălzirea) și energii non-termice. Energiile termice, cum ar fi crioterapia, ultrasunetele focalizate de mare intensitate și terapia cu laser, distrug toate țesuturile, inclusiv elementele celulare și non celulare, precum și nervii și vasele de sânge și structurile majore, cum ar fi rectul, vezica urinară și sfincterul. În plus, este dificil de a face să pătrundă în mod fiabil căldura și frigul în unele țesuturi cu flux sanguin ridicat și calcificare. 

NanoKnife (IRE) este o energie ablativă non-termică care distruge selectiv celulele, păstrând în același timp elementele non-celulare ale țesuturilor. Acele sunt plasate în prostată prin pielea din spatele scrotului și un curent electric de mare putere este trecut între electrozi pentru a distruge cancerul și aproximativ 1 cm de țesut înconjurător . IRE are o toxicitate scăzută asupra structurilor anatomice critice, cum ar fi vasele, nervii (pachetul neurovascular) și organe precum rectul, vezica urinară și sfincterul urinar. Acest lucru face ca această tehnologie să fie deosebit de atractivă în cazul prostatei, unde structuri precum pachetul neurovascular care asigură erecția, rectul și sfincterul sunt foarte apropiate. În plus, această sursă de energie este extrem de fiabilă în distrugerea țesutului, indiferent de natura acestuia. În cele din urmă, acesta este un tratament repetabil, în timp ce alte terapii, cum ar fi brahiterapia și radioterapia, nu sunt.

 

Cum se folosește procedura Nanoknife focal (IRE)?

După un bilanț complet pentru a ne asigura că pacienții sunt potriviți pentru acest program, aceștia sunt supuși unei proceduri chirurgicale de o zi care durează între 40 și 60 de minute. În funcție de amploarea cancerului, prin utilizarea Nanoknife se poate ablaționa pur și simplu leziunea, un sfert din prostată sau o jumătate de prostată. Nicio celulă canceroasă de prostată nu rezistă acestui tratament. Zonele mari pot fi tratate cu efecte secundare minime.

După tratament, pacienții rămân în unitatea de chirurgie de zi timp de două până la patru ore și sunt externați acasă cu o sondă Foley în poziție. După operație, durerea este minimă.

În ziua următoare se efectuează un RMN multiparametric limitat. Sonda Foley este lăsată două până la cinci zile, în funcție de amploarea tratamentului.

 

Care sunt criteriile de eligibilitate pentru procedura Nanoknife focal (IRE)?

  • Cancerul de prostată Gleason 6 focar de volum mare, cancerul de prostată focar Gleason 3+4=7 și cancerul de prostată focar Gleason 4+3=7 de volum mic selectat.
  • PSA < 15
  • Tumoare identificabilă prin RMN care se corelează perfect cu biopsiile țintite.
  • Biopsiile au confirmat un cancer de prostată nonsignificativ în afara acestei regiuni sau în afara acestei părți a prostatei.
  • Pacientul refuză terapiile standard, cum ar fi chirurgia, radioterapia și brahiterapia.
  • Pacientul are peste 55 de ani și de preferință peste 60 de ani.
  • Pacientul este apt pentru anestezie generală.
  • Pacientul acceptă necesitatea unei monitorizări continue (PSA la trei luni, RMN multiparametric la șase luni, biopsie transperineală la 12 luni, posibilă scanare PET PSMA dacă aceste studii sunt nedeterminate, supraveghere activă). 

Se consideră că acest tratament este ideal pentru pacienții cu cancer limitat de grad intermediar (Gleason 3+4 sau 4+3 sau tumori mici Gleason 4+4). Nu se crede că un cancer multifocal sau un cancer de grad foarte înalt ar trebui să fie tratat cu această terapie focală, deoarece rezultatele chirurgiei, radioterapiei și brahiterapiei în aceste cancere mai extinse sunt mult mai bine stabilite.

 

Nanoknife focal (IRE) pentru cancerul pancreatic local avansat

IRE poate fi potrivită pentru unele persoane cu cancer pancreatic local avansat. Cancerul pancreatic local avansat este un cancer care s-a răspândit  în afara pancreasului, la vasele mari de sânge din apropierea pancreasului sau la un număr de ganglioni limfatici. De obicei, nu poate fi îndepărtat prin intervenție chirurgicală.

Unele spitale care oferă IRE o pot oferi, de asemenea, la câteva persoane cu cancer pancreatic rezecabil la limită. Cancerul pancreatic rezecabil la limită este un cancer care a crescut foarte aproape de vasele mari de sânge din apropierea pancreasului. Intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea cancerului poate fi posibilă, dar depinde de vasele de sânge afectate. Pentru un număr mic de persoane, IRE poate fi utilizată pentru a trata celulele din jurul marginilor tumorii înainte de a fi îndepărtată.  Scopul IRE pentru cancerul rezecabil la limită este de a face ca îndepărtarea cancerului să fie cât mai reușită. 

Nu există însă prea multe dovezi cu privire la IRE utilizată pentru persoanele cu cancer pancreatic și este nevoie de mai multe cercetări în acest sens.

 

În ce spitale este disponibil Nanoknife focal (IRE)?

Tehnologia Nanoknife este disponibilă numai în cadrul spitalelor partenere din străinătate, spitale din Turcia sau din alte țări.

 

Dorești o programare la un spital din străinătate pentru a beneficia de  tehnologia Nanoknife?

Suntem reprezentanți autorizați ai unor spitale de top din străinătate și suntem aici pentru a te ajuta să obții îngrijirea medicală de care ai nevoie.

Dacă ești interesat de tehnologia Nanoknife și vrei să accesezi cele mai avansate tratamente disponibile, acum ai posibilitatea de a te programa prin intermediul nostru. Îți oferim o gamă largă de opțiuni pentru spitalele noastre partenere, astfel încât să poți alege cel mai potrivit tratament pentru tine. Contactează-ne acum!