Transplant hepatic de la donator viu în spitalele din străinătate
Spitale și clinici din Turcia – Israel –Europa
România ocupă locul 4 în lume ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice: 44,5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori.
Transplantul hepatic este singura metodă eficientă pentru vindecarea persoanelor care suferă de boli grave precum: ciroza hepatică decompensată, cancerul hepatic, insuficiență hepatică acută. În cazul unei persoane care suferă de ciroză hepatică decompensată, supravieţuirea la un an este de doar 10%, iar cu transplant ajunge la 85-90%.
Situația transplantului hepatic în România
Romania se afla pe ultimul loc din punct de vedere al numărului de donatori raportat la cel de locuitori, iar numărul de transplanturi efectuate de la donatori vii este extrem de redus (11 operații de transplant hepatic de la donatori vii realizate în anul 2021 în total în România). Acesta este motivul pentru care pacienții români caută de multe ori soluții în străinătate.
Turcia – lider indiscutabil în activitatea de transplant hepatic
Astăzi, spitalele private din Turcia oferă cele mai avansate tratamente medicale și dispun de cea mai nouă tehnologie medicală pentru transplantul hepatic. Turcia se poate mândri cu o amplă și complexă activitate de transplant de ficat, având 50 de centre specializate pe acest tip de transplant și realizând în fiecare an mai mult de 1200 de intervenții, în mare parte de la donatori în viață. Pentru centrele de prestigiu specializate în transplant de ficat, aceasta a devenit o intervenție de rutină, deși este una din cele mai complicate din chirurgie.
Rata de succes a operațiilor de transplant de ficat din Turcia
Rata de succes în Turcia pentru de transplant de ficat este de 95%. Este mai mare decât media mondială și pe aceeași poziție cu spitalele de top din SUA, la costuri de câteva ori mai mici.
Transplant hepatic (transplant de ficat) în Israel sau Europa
În afară de Turcia, facilităm și intervenții de transplant hepatic în alte țări din Europa și în Israel. Este important să menționăm că, în comparație cu Turcia, costurile acestor intervenții pot fi semnificativ mai ridicate. Pacienții trebuie să fie conștienți de această diferență în costuri și să ia în considerare acest aspect în procesul de luare a deciziei.
Transplantul de ficat de la donator viu în spitale din străinătate
În Turcia și în spitalele din străinătate se realizează pentru cetățenii străini numai transplant de la donatori vii.
Aceasta este o metodă chirurgicală prin care o parte din ficatul sănătos al rudei donatoare este transplantată la pacientul care are nevoie de un ficat. Donatorul poate fi soția/ soțul pacientului cu care trebuie să fie împreună de cel puțin doi ani și orice rudă pană la gradul 4 de rudenie precum și rude prin alianță. Totuși, în cazul în care nu există rude care să fie donatori adecvați, ci doar o cunoștință sau prieteni vechi, este necesară o aprobare a comitetului de etică din cadrul Ministerului de Sănătate.
Prima condiție a unui transplant este compatibilitatea grupei de sânge.
* Factorul Rh nu are importanță în transplantul de ficat
* În cazuri excepționale și în cazul bebelușilor, este posibil ca transplantul să se efectueze fără compatibilitatea grupei de sânge.
Vârsta maximă a donatorului trebuie să fie 60 de ani și să aibă o stare generală de sănătate bună.
Când este recomandat transplantul hepatic (transplantul de ficat) ?
Transplantul de ficat este recomandat în anumite situații în care ficatul pacientului nu mai funcționează corect și alte opțiuni de tratament nu sunt eficiente. Iată câteva dintre situațiile în care se poate recomanda transplantul de ficat:
- Insuficiență hepatică avansată: Transplantul de ficat poate fi considerat în cazul unei insuficiențe hepatice avansate, când funcția ficatului este grav afectată și nu mai poate îndeplini eficient funcțiile sale vitale.
- Boală hepatică cronică: Diverse boli hepatice cronice, cum ar fi ciroza hepatică, hepatita cronică sau afecțiunile genetice care afectează ficatul, pot necesita un transplant de ficat în stadiile avansate ale bolii.
- Tumori hepatice: Unele tumori hepatice, cum ar fi hepatocarcinomul, pot necesita transplant de ficat în cazul în care tumorile sunt în stadii avansate și nu pot fi tratate în mod eficient prin alte metode, cum ar fi intervențiile chirurgicale locale sau chimioterapia.
- Afecțiuni genetice: Anumite afecțiuni genetice rare, cum ar fi boala Wilson sau atresia de cai biliare, pot necesita transplant de ficat în cazul în care afecțiunile progresează și duc la deteriorarea gravă a ficatului.
- Insuficiență hepatică acută: În unele cazuri rare, cum ar fi intoxicația severă, hepatita fulminantă sau leziunile grave ale ficatului, transplantul de ficat poate fi necesar într-o urgență pentru a salva viața pacientului.
Este important să se evalueze în mod individual fiecare caz și să se țină cont de criteriile specifice ale fiecărui centru de transplant de ficat înainte de a se decide asupra necesității unui transplant. Echipa medicală specializată în transplant hepatic poate determina eligibilitatea și potențialul beneficiu al transplantului de ficat în fiecare caz în parte.
Transplantul hepatic în spitalele din străinătate se face numai de la donator viu
În Turcia și în spitalele din străinătate, pentru pacienții internaționali transplantul hepatic se realizează numai de la donator viu. Aceasta înseamnă că ficatul necesar pentru transplant este prelevat de la o persoană în viață care este compatibilă cu pacientul. Donatorul viu poate fi soțul/soția pacientului, cu care trebuie să fie într-o relație de cel puțin doi ani, sau orice rudă până la gradul 4 de rudenie, inclusiv rude prin alianță.
Este important de menționat că în cazul în care nu există rude care să fie donatori potriviți, cum ar fi o cunoștință sau prieteni vechi, este necesară aprobarea comitetului de etică din cadrul Ministerului Sănătății din Turcia. Acest comitet analizează cazul și decide dacă transplantul de la un donator neînrudit poate fi efectuat în conformitate cu normele etice și legale.
Este necesar să subliniem faptul că spitalele din Turcia și spitalele din străinătate nu acceptă pacienți care nu au un donator viu disponibil.
Alege și tu cele mai bune spitale din lume cu ajutorul Meditravel!
Spitale și clinici pentru transplant din Turcia – Israel – Europa
Dacă tu sau cineva apropiat are nevoie de un transplant hepatic și aveți un donator viu compatibil, fie că este o rudă sau o persoană apropiată, nu ezita să ne contactezi. Suntem aici să te sprijinim în găsirea celor mai bune opțiuni de tratament în spitalele din Turcia și din străinătate.