Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

„Cel mai bun spital din Europa unde puteam să mă duc” sau Cea mai avansată formă de radioterapie la Gemelli ART (Italia)

Mulți pacienți cu diagnostic oncologic se confruntă cu necesitatea de a primi tratament cu radioterapie ca parte a planului lor de tratament. Cu toate acestea, radioterapia poate avea și efecte secundare, motiv pentru care este crucial ca pacienții să aleagă o tehnologie medicală avansată care să permită tratamentul țesutului tumoral cu o precizie maximă, minimizând în același timp impactul asupra țesutului sănătos din jurul acestuia.

 

Recent, un pacient diagnosticat cu cancer colorectal a căutat să găsească cel mai bun centru de radioterapie, fie în România, fie în străinătate. După o evaluare atentă a opțiunilor disponibile, a ales centrul Gemelli Art din Italia, pe care noi, Meditravel, îl reprezentăm în exclusivitate în România. Pentru a obține o a doua opinie, pacientul a consultat un oncolog cunoscut din România, care i-a confirmat că centrul Gemelli Art este „cel mai bun loc din Europa unde putea să meargă”.

Gemelli ART Italia: punct de referință internațional în domeniul radioterapiei oncologice

Inaugurat în iunie 2019, centrul Gemelli ART (ART = Advanced Radiation Therapy) din cadrul Spitalului Universitar Gemelli din Italia, care cuprinde sala de tratament MRIdian de înaltă tehnologie și echipamentul nou de radioterapie hibridă cu rezonanță magnetică, se afirmă ca un punct de referință internațional în domeniul radioterapiei oncologice.

 

Centrul, dotat cu tehnologii de ultimă generație și laboratoare de cercetare, în plus față de zonele dedicate terapiei, dispune și de spații de formare și training pentru medici și operatori, ceea ce-l face una dintre cele mai bine acreditate unități de radioterapie oncologică din Europa.

 

Gemelli ART oferă pacienților cea mai avansată asistență clinică și cele mai bune terapii, punând la dispoziție cele mai inovatoare tehnologii, atât în ​​cadru ambulatoriu, cât și în regim de spitalizare. Sunt propuse tratamente de înaltă specializare utilizând tehnici de radioterapie de ultimă generație, care combină imagistica avansată și radioterapia, garantând o precizie extremă, personalizarea îngrijirii medicale, conservarea și protejarea funcției organelor, oferind astfel oportunități mai mari de vindecare.

 

Nivelul ridicat de inovație și numărul de instrumente tehnologice active la Gemelli ART permit un standard foarte ridicat de servicii, inclusiv posibilitatea de a personaliza timpul de tratament al pacientului într-un mod extrem de flexibil, în funcție de nevoile acestuia.

 

Gemelli ART Italia: lider internațional și centru educațional internațional în tehnici de brahiterapie

 

În cadrul Gemelli ART se află Centrul de Oncologie Intervențională care, cu cele două săli intervenționale și dozimetrie dedicată, oferă tratamente de radioterapie intervențională (brahiterapie) și proceduri de oncologie intervențională, cum ar fi poziționarea spacerelor și a fiducialelor, utile pentru îmbunătățirea preciziei și toleranței radioterapiei externe.

 

Gemelli dispune de un program extins de brahiterapie, inaugurat în anii 1970 și care reprezintă acum un centru de top la nivel mondial în tratarea tumorilor ginecologice, a tumorilor de cap și gât, anale, renale, de prostată, oculare, ale căii biliare, esofagiene, ale sânului, de piele și ale sarcoamelor, cât și în trainingul medicilor din întreaga lume.

 

Centrul de brahiterapie a fost una dintre primele instituții care a adoptat planificarea tratamentului bazată pe CT, iar începând cu anul 2012, procedurile intervenționale bazate pe RMN au devenit o rutină zilnică.

 

Mai mult de 400 de pacienți pe an primesc tratamente de brahiterapie, cu peste 1.100 de sesiuni. În plus, începând cu anul 2015, Gemelli a fost recunoscut ca lider internațional și centru educațional internațional în tehnici de brahiterapie.

 

Numărul mare de pacienți și gama largă de îngrijire, în special în tratamentele oncologice ginecologice, de prostată, ale pielii și ale cancerelor de cap și gât, plasează centrul ca o structură de referință pe scena italiană și internațională.

 

Mai mult, cu școala sa de formare în radioterapie intervențională (INTERACTS – INTErventional Radiotherapy ACtive Teaching School), structura este acreditată ca centru de formare de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) și de către Brachy Academy.

 

În 2019, IOC a primit premiul Patients’ Digital Health Awards, un premiu promovat de Digital Health Academy în colaborare cu peste 40 de asociații de pacienți, pentru proiectul MISSION (MultISenSory Integrated System for patient cOmpliaNce improvement). De fapt, sala de terapie oferă un mediu multisenzorial care poate fi personalizat de pacient pentru a trăi mai bine experiența radioterapiei intervenționale.

 

Gemelli ART Italia: Excelență tehnologică în radioterapie

 

Gemelli ART oferă excelență tehnologică și servicii pentru pacienții care au nevoie de tratament de radioterapie. Centrul dispune de cinci aparate de ultimă generație:

 

 • MRIdian (ViewRay®): Un dispozitiv care integrează un accelerator liniar cu o rezonanță magnetică de câmp redus, reprezentând astăzi frontiera maximă a progresului tehnologic în tratarea neoplasmelor mobile (de exemplu, cele pulmonare). Gemelli ART a fost primul centru din Italia (al doilea în Europa) care a putut să pună această tehnologie la dispoziția pacienților săi.

 

 • Edge (Varian®): Un accelerator liniar echipat cu dispozitive care permit urmărirea mișcărilor pacientului și a bolii și iradierea volumelor foarte mici cu o precizie extremă.

 

 • Truebeams (Varian®): Trei acceleratoare liniare de ultimă generație care permit iradierea într-un mod ultraconformat și într-un timp scurt chiar și a volumelor mari de boală.

 

Tehnicile pe care Gemelli ART le pune la dispoziție pentru administrarea tratamentelor de radioterapie sunt:

 

 • Radioterapia cu intensitate modulată (IMRT) și terapia volumetrică dinamică (VMAT);
 • Radioterapia stereotactică (SRT) cerebrală și extracerebrală (ficat, plămâni, pelvis și altele);
 • Iradierea totală a corpului (TBI – Total Body Irradiation);
 • Radioterapia ghidată de rezonanță magnetică (MRgRT).

 

Gemelli ART Italia: clinici dedicate fiecărei patologii oncologice

 

Există multe patologii tumorale care pot beneficia de tratamentul cu radiații externe:

 

 • Neoplasme cerebrale;
 • Neoplasme ale zonei cervico-faciale (cavitate orală, nasofaringe, orofaringe, hipofaringe, laringe, metastaze la ganglionii limfatici ai gâtului de la tumori necunoscute);
 • Neoplasm mamar;
 • Neoplasme pulmonare;
 • Neoplasme ale tractului gastro-intestinal (esofag, stomac, căile biliare, pancreas, rect, canal anal);
 • Neoplasme urogenitale (prostată, vezică urinară);
 • Tumori ginecologice (endometru, col uterin, vagin, vulvă);
 • Neoplasme hematologice;
 • Neoplasme cutanate;
 • Neoplasme pediatrice;
 • Neoplasme ale țesuturilor moi (sarcoame).

 

La Gemelli ART există clinici dedicate fiecărei patologii oncologice, unde medicul specialist, în timpul primei vizite, colectează istoricul clinic al pacientului, evaluează imaginea clinică și teste imagistice efectuate (CT, PET, RMN) și stabilește dacă pacientul poate beneficia de un tratament de radioterapie. De obicei, programarea pentru o primă vizită este garantată în termen de două săptămâni de la momentul solicitării, iar odată stabilită indicația pentru un tratament cu radiații și finalizate testele necesare în timpul primei vizite, faza de simulare a tratamentului va fi programată într-un timp scurt.

 

Contactează-ne pentru a beneficia de cele mai noi tehnici de radioterapie disponibile în străinătate!

 

Dacă dorești să beneficiezi de cele mai noi tehnici de radioterapie disponibile în spitalele partenere din străinătate, contactează-ne acum pentru mai multe informații și o programare personalizată. Echipa Meditravel îți va oferi suportul necesar în alegerea centrului potrivit și în obținerea celor mai avansate tratamente pentru nevoile tale oncologice. Nu amâna luarea deciziei! Ia legătura cu noi astăzi și începe călătoria către recuperare și vindecare.