Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Stimularea Nervului Vag (VNS) în tratamentul epilepsiei- Interviu cu Assoc. Prof. Dr. Sait OZTURK, MD din cadrul spitalului Medical Park Bahçelievler din Turcia.

Ce reprezintă stimularea Nervului Vag (Vns)?

Assoc. Prof. Dr. Sait OZTURK, MD din cadrul spitalului Medical Park Bahçelievler din Turcia: Această metodă de tratament a fost folosită pentru prima dată în 1988 și a devenit o metodă de tratament utilizată pe scară largă în întreaga lume, deoarece a demonstrat rezultate eficiente la pacienții cu epilepsie rezistente la medicamente.

În acest tratament, un cablu în formă de spirală este plasat în jurul nervului vagal în regiunea gâtului, iar celălalt capăt al cablului este integrat într-o baterie plasată în piept.

Nervul vagal este cel mai lung nerv care trece între creier și trunchi.

Nervul vagal este o structură foarte importantă care ne reglează bătăile inimii, tiparele de respirație și mișcările intestinale.

În plus, stimularea acestui nerv cu energie electrică de curent foarte scăzut reglează activitatea electrică necontrolată a creierului care provoacă crize epileptice și asigură controlul crizelor la pacienții cu epilepsie.

Ce pacienți sunt candidați pentru procedura de stimulare a Nervului Vag (Vns)?

Assoc. Prof. Dr. Sait OZTURK, MD din cadrul spitalului Medical Park Bahçelievler din Turcia: Este un tratament chirurgical folosit la pacientii ale caror convulsii nu pot fi controlate si pe care ii definim ca fiind epilepsie rezistenta la medicamente. – În ciuda utilizării medicamentelor pentru epilepsie pentru o perioadă suficientă de timp (cel puțin 2 ani) și într-o varietate adecvată (cel puțin 2 medicamente diferite). Această intervenție chirurgicală nu se efectuează la pacienții nou diagnosticați cu epilepsie și nici la pacienții care au avut epilepsie de mult timp și ale căror convulsii sunt ținute sub control cu ​​medicamente, cu excepția cazului în care au apărut reacții adverse nedorite datorate medicamentelor. În plus, dacă cauza epilepsiei este o leziune a creierului sau o o formațiune care ocupă spațiu în creier, craniotomia trebuie efectuată mai întâi pentru această problemă.

Este procedura de stimulare a Nervului Vag (Vns) o operație riscanta?

Assoc. Prof. Dr. Sait OZTURK, MD din cadrul spitalului Medical Park Bahçelievler din Turcia: Chirurgia VNS este o operație cu un risc foarte scăzut. Cele mai frecvente probleme postoperatorii sunt răgușeala temporară, problemele de voce și rigiditatea în gât. Cu toate acestea, aceste plângeri dispar de obicei în câteva săptămâni.

Cum se efectuează intervenția de stimulare a Nervului Vag (VNS)?

Assoc. Prof. Dr. Sait OZTURK, MD din cadrul spitalului Medical Park Bahçelievler din Turcia: Operația se efectuează sub anestezie generală, din două zone diferite- din regiunea toracică și regiunea gâtului. Se face o incizie de aproximativ 5 centimetri lungime în rzona gâtului, iar de aici se ajunge la nervul vagal, de care se atașează un cablu. Apoi, se face o a doua incizie în zona pieptului și se creează un buzunar unde va fi plasată bateria. Capătul cablului, care este atașat de nervul din regiunea gâtului, este inserat în buzunarul din această regiune a pieptului și se realizează conexiunile la sistem. Apoi, ambele zone de incizie sunt închise și operația este terminată prin suturarea suturilor estetice. Este o operație care durează în medie 1 oră.

Care este mecanismul de acțiune al stimulatorului de nerv vagal (VNS) și cum controlează acesta convulsiile din epilepsie?

Assoc. Prof. Dr. Sait OZTURK, MD din cadrul spitalului Medical Park Bahçelievler din Turcia: Studiile au arătat că convulsiile pot fi controlate de diferiți factori. S-a descoperit că energia electrică de curent foarte scăzut trimisă la creier prin nervul vagal suprimă crizele prin reglarea semnalelor EEG afectate. În unele studii, s-a demonstrat că modificările ratei substanțelor chimice care permit comunicarea între ele a milioane de celule nervoase (neuronale) din creierul nostru suprimă criza. Cu toate acestea, nu există încă un mecanism de acțiune clar dovedit și acceptat la nivel global.

Cît timp durează recuperarea pacienților după procedura de implantare a stimulatorului de nerv vagal (VNS)?

Assoc. Prof. Dr. Sait OZTURK, MD din cadrul spitalului Medical Park Bahçelievler din Turcia: La 4 ore de la operație, pacienții se pot plimba și încep să se hrănească. În prima zi de operație, aceștia pot fi externați și pot reveni la viața normală.

Sunt complet întrerupte medicamentele epileptice după operația de implantare a stimulatorului de nerv vagal (VNS)?

Assoc. Prof. Dr. Sait OZTURK, MD din cadrul spitalului Medical Park Bahçelievler din Turcia: Aparatele pacienților sunt activate în a 14-a zi după operație, iar parametrii de stimulare cresc treptat la fiecare două săptămâni. Setările aparatului sunt finalizate în medie în 3 luni. În acest proces, nu este recomandat să faceți nicio modificare a medicamentelor până la finalizarea setărilor aparatului. Acestea ar trebui să fie urmărite în mod regulat de neurologi după operație. Eficacitatea pe termen lung a acestei intervenții chirurgicale este în medie de 50-60%. Cu toate acestea, se știe că eficiența de 80% este observată la unii pacienți, 30% la unii pacienți și nu oferă niciun beneficiu la un grup foarte limitat de pacienți. În general, efectele VNS asupra epilepsiei apar în luna a 3-a după operație. În următoarele luni și ani, eficacitatea continuă să crească. Utilizarea medicamentelor și dozele sunt decise prin evaluarea sub controlul unui neurolog. Terapia VNS trebuie considerată ca un adjuvant la medicație. Consumul mediu zilnic de medicamente scade la jumătate la sfârșitul primului an.

Cum se schimbă setările aparatului?

Assoc. Prof. Dr. Sait OZTURK, MD din cadrul spitalului Medical Park Bahçelievler din Turcia: Setările aparatului se fac prin intermediul unei tablete electronice, reglarea se face într-un timp foarte scurt.

Cât timp durează?

Assoc. Prof. Dr. Sait OZTURK, MD din cadrul spitalului Medical Park Bahçelievler din Turcia: Acest timp variază, deoarece se vor face ajustări diferite ale aparatului pentru fiecare pacient. Cu toate acestea, va avea o durată medie de viață a aparatului de 4 până la 7 ani. Când nivelul bateriei scade, se deschide doar prima rană din zona toracelui, se scoate generatorul și se înlocuiește cu unul nou, sub anestezie locală. Pacienții sunt externați la o oră după procedură.

Sistemul VNS este compatibil imagistica prin rezonanță magnetică (RMN)?

Assoc. Prof. Dr. Sait OZTURK, MD din cadrul spitalului Medical Park Bahçelievler din Turcia: Sistemul VNS este o baterie compatibilă cu RMN-ul. Cu toate acestea, există un risc foarte scăzut de deteriorare a bateriei în timpul efectuării unui RMN. Din acest motiv, nu este recomandată RMN-ul întregului corp. Se recomandă ca bateria să fie oprită imediat înainte de scanarea RMN, iar bateria să fie alimentată din nou după terminare. Nu există restricții privind radiografia sau tomografia computerizată.

Aveți nevoie de second opinion sau doriți o programare la Assoc. Prof. Dr. Sait OZTURK, MD din cadrul spitalului Medical Park Bahçelievler din Turcia? Sunați-ne la 0751180180 sau trimiteți un email la contact@meditravel.ro și vă vom furniza toate informațiile necesare!