Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Săptămâna Europeană a Endometriozei: 7-13 martie 2022

În cadrul Săptămânii Europene a Endometriozei, dedicată sensibilizării cu privire la endometrioză, MEDITRAVEL in parteneriat cu Grupul privat francez ELSAN se mobilizează pentru a preveni și informa toate femeile afectate de această boală.

Endometrioza, o boală ginecologică

Endometrioza este o boală ginecologică inflamatorie cronică frecventă, care afectează aproape 10% dintre femei. Această proporție poate crește până la 40% în rândul femeilor care suferă de dureri pelviene cronice, în special în momentul menstruației.

Endometrioza, o boală care a fost mult timp ignorată, este definită prin prezența în afara uterului a unui țesut asemănător cu mucoasa uterină. Această anomalie provoacă leziuni compuse din celule care au aceleași caracteristici ca cele ale mucoasei uterine (endometrul) și care se comportă ca acestea sub influența hormonilor ovarieni. În cazul endometriozei profunde, aceste celule nu sunt evacuate corect și se pot răspândi în diverse organe (ovare, trompe uterine, peritoneu, vezică, uter, vagin, rect).

În momentul menstruației, celulele se pot desprinde și pot provoca o reacție inflamatorie, ducând la dureri pelviene recurente sau chiar acute.  Pacientele pot suferi de simptome variabile în funcție de localizarea celulelor: dureri abdominale cel mai adesea, dar și dureri digestive.

În afara perioadei menstruale, pacientele pot suferi, de asemenea, în timpul actului sexual (dispareunia). Aceste simptome au un impact major asupra calității vieții bolnavilor, cu repercusiuni semnificative asupra vieții personale și conjugale, precum și asupra vieții profesionale și sociale. Boala poate fi, de asemenea, complet asimptomatică.

Tratamentul endometriozei la ELSAN

În cadrul ELSAN există 16 centre de endometrioză pentru managementul intervențional al endometriozei și aproape 60% din unitățile ELSAN efectuează intervenții chirurgicale ginecologice pentru endometrioză. 1 din 5 internări este efectuată în unitățile ELSAN.

La sfârșitul anului 2019, un centru de endometrioză s-a deschis la Santé Atlantique din Nantes. La începutul anului 2020, centrul de endometrioză din Paris s-a deschis la Clinique de l’Estrée din Stains, Seine-Saint-Denis.

Clasamentul Point 2021 plasează unitățile ELSAN în Top 10 pentru chirurgia ginecologică:

Clinica Bouchard din Marsilia ocupă locul 2, Polyclinique Urbain V din Avignon ocupă locul 3 în clasament, Hôpital Privé la Chataigneraie din Clermont-Ferrand ocupă locul 4, iar Santé Atlantique din Nantes ocupă locul 9.

Polyclinique Majorelle din Nancy se află, de asemenea, în clasamentul național pentru această specialitate, ocupând locul 13.

Pentru a îmbunătăți îngrijirea și a facilita diagnosticarea pacientelor, profesorul Olivier Donnez, chirurg ginecolog, a dezvoltat o expertiză în cadrul Polyclinique Urbain V din Avignon. Astfel, pacientele susceptibile de a suferi de endometrioză pot beneficia de o evaluare completă și de o ofertă terapeutică care sunt posibile prin punerea în comun a competențelor locale ale diferiților profesioniști din domeniul sănătății. Această abordare permite ca pacientele să fie ascultate și ca suferința lor să fie tratată zilnic.

O boală complexă, dar progresivă

Având în vedere complexitatea bolii, este foarte dificil să se diagnosticheze precoce endometrioza, din cauza specificității scăzute a simptomelor, a tabuului care înconjoară menstruația și a banalizării durerii. În medie, există o întârziere de șapte ani în ceea ce privește diagnosticarea.

Până în prezent, nu există un tratament pentru endometrioză. Pentru a reduce durerea, pacientele pot recurge la opțiuni terapeutice, cum ar fi analgezicele, antiinflamatoarele, tratamentele hormonale sau rezecția chirurgicală.

Pentru a îmbunătăți îngrijirea pacienților și pentru a avansa cercetarea privind tratamentul acestei boli, a fost lansată o strategie națională împotriva endometriozei (2022-2025). Această strategie are ca scop îmbunătățirea vieții femeilor care suferă de dureri, care sunt adesea invalidante, și să le ajute să își urmeze cursul normal al vieții.  

Întrebări frecvente :

Care sunt simptomele endometriozei?

Simptomele endometriozei pot varia de la o persoană la alta, dar cele mai frecvente simptome sunt durerea în timpul sau după menstruație, durerile abdominale și pelviene cronice, durerea în timpul actului sexual, durerile de spate și sângerările abundente și/sau prelungite. Alte simptome pot include probleme urinare sau intestinale, dificultăți în a rămâne însărcinată și probleme de fertilitate.

Cum apare endometrioza?

Cauza exactă a endometriozei este încă necunoscută, dar există mai mulți factori care pot contribui la dezvoltarea acesteia. Aceștia includ ereditatea dumneavoastră, schimbările hormonale, caracteristicile imunitare și expunerea la substanțe chimice.

Este endometrioza pe tot parcursul vieții?

Endometrioza este o afecțiune cronică care poate fi gestionată, dar nu vindecată. Simptomele se pot ameliora sau agrava cu fiecare ciclu menstrual. Există o serie de tratamente disponibile pentru ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții femeilor cu endometrioză.

Cum poate fi tratată endometrioza?

Tratamentul pentru endometrioză depinde de gravitatea simptomelor și de prezența leziunilor. Medicamentele pot fi folosite pentru a ameliora durerea și a reduce sângerarea. Pot fi necesare terapii chirurgicale pentru a îndepărta țesutul endometrial și a reduce simptomele.

Cum poate fi redusă durerea provocată de endometrioză?

Durerea cauzată de endometrioză poate fi gestionată cu medicamente eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și medicamentele pe bază de opioide. Antispasticele pot fi, de asemenea, utilizate pentru a reduce simptomele. Modificările stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice regulate, alimentația sănătoasă și relaxarea, pot contribui, de asemenea, la reducerea durerii.

MEDITRAVEL vă poate facilita accesul rapid în centrele specializate pentru tratamentul endometriozei, atât la spitalele Grupului ELSAN din Franța cât și la Spitalele Grupului PremiqaMed din Austria. Sună acum pentru detalii!