Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Prostatectomia robotică în spitalele din Austria. Interviu cu Wolfgang Loidl, specialist în urologie la WPK

 Chirurgie robotică la spitalul WPK din Viena

 

Wiener Privatklinik își consolidează poziția de pioner în chirugia complexă, implementând de curând un nou sistem robotic destinat chirurgiei- sistemul Da Vinci Intuitive. Cu ajutorul noii tehnologii chirugicale, pacienții au o recuperare mai rapidă, un risc mai scăzut de sângerare și infecție, durere redusă în timpul recuperării și dimensiuni mai mici ale cicatricilor după intervenție.

 

„Suntem bucuroși să le oferim chirurgilor și pacienților noștri accesul la unul dintre cele mai performante echipamente de chirurgie robotică. Da Vinci ne permite să operăm cu vizibilitate crescută, ceea ce asigură mai multă precizie. Inciziile sunt mici și timpul de recuperare scurt.” – Univ. Dr. Alexander Rokitansky, Directorul departamentului de chirurgie din cadrul spitalului WPK.

 

Sistemul chirurgical Da Vinci Intuitive Surgical System va fi utilizat pentru un spectru larg de intervenții chirurgicale minim invazive, cum ar fi chirurgia oncologică, urologică, ginecologică și viscerală.

 

Prostatectomia – intervenția care se poate realiza cu ajutorul chirurgiei robotice

 

Peste 8000 de bărbați din România au fost depistați cu cancer de prostată în 2020, potrivit datelor Globocan. În Austria sunt depistate în jur de 6.200 cazuri pe an, dar numărul pacienților cu cancer de prostată este în continuă creștere, după cum a declarat pentru videomedicina.ro renumitul medic austriac Wolfgang Loidl, specialist în urologie la WPK.

 

Ce este prostatectomia și în ce constă această intervenție?

 

Prim. Dr. Wolfgang Loild, specialist urolog Viena: Prostatectomia este un termen foarte comun, de aceea trebuie să facem distincția între „prostatectomia simplă” pentru hiperplazia benignă de prostată și „prostatectomia radicală” pentru cancerul de prostată. În cele ce urmează ne vom referi la prostatectomia radicală pentru adenocarcinomul glandei prostatei.

 

Pentru ce afecțiuni este recomandată prostatectomia? Poate fi utilizată atât pentru afecțiuni maligne, cât și benigne? Și în ce stadii de cancer?

 

Prim. Dr. Wolfgang Loild, specialist urolog Viena: „Tratamentul standard pentru hiperplazia benignă de prostată este o procedură transuretrală (TURP, HOLEP, Evaporare cu laser Greenlight sau Aquablation etc.). Acest tratament ar trebui să minimizeze simptomele. Scopul prostatectomiei radicale pentru cancerele de prostată localizate este de a eradica malignitatea printr-o singură procedură. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul chirurgiei robotice. În cazul în care cancerul este local avansat sau există ganglioni limfatici implicați, se pot recomanda combinații de terapie sistemică și intervenție chirurgicală. Și aceasta poate fi efectuată tot cu ajutorul robotului,” afirmă Prim Dr. Wolfgang Loidl, specialist în urologie la spitalul Wiener Privatklinik.

 

Dacă există metastaze la distanță (mai puțin de 5), putem face îndepărtarea chirurgicală, de asemenea, cu ajutorul robotului, într-un așa-numit cadru citoreductiv. Tratamentul sistemic trebuie administrat peri și postoperator la acești pacienți.

 

Cum este realizată prostatectomia de chirurgia robotică și care sunt pașii acestei proceduri?

 

Prim. Dr. Wolfgang Loild, specialist urolog Viena: Prin 4 orificii (incizii de 8 mm), plasate în jurul ombilicului, se introduc instrumentele robotului. Alte 2 orificii sunt necesare pentru asistentul medical. Procedurile chirurgicale sunt efectuate prin abdomen, care este umflat continuu cu CO2 la un nivel de presiune foarte scăzut (<10 mm HG). „Țesuturile din jurul prostatei urmează să fie identificate și glanda va fi îndepărtată. Gâtul vezicii urinare și uretra vor fi conectate prin suturi și rănile mici vor fi închise cu pense. Pe toată durata operației, pacienții vor fi poziționați cu capul în jos la 30 de grade,” completează specialistul.

 

Care sunt diferențele între prostatectomia asistată de chirurgia robotică, cea realizată laparoscopic și prostatectomia clasică?

 

Prim. Dr. Wolfgang Loild, specialist urolog Viena:

Principalele avantaje sunt:

  • vizualizare mult mai bună a zonei chirurgicale (4K, 3D);
  • Permite identificarea celor mai mici vase și nervi;
  • Instrumentele optime disponibile au o mobilitate de 6-7 ori mai mare la vârf, chiar și într-o zonă extrem de îngustă a corpului (pelvisul masculin);
  • Manevrarea instrumentelor se face fără tremurături la încheietura mâinii;
  • Chirurgul poate opera într-o poziție relaxată prin aplecarea capului și a brațelor pe consolă pentru a evita oboseala;
  • Sutura anastomozei poate fi realizată perfect.

 

Ce beneficii pentru pacient are prostatectomia asistată robotic?

 

Prim. Dr. Wolfgang Loild, specialist urolog Viena: Mai puțină pierdere de sânge și fără transfuzii, mai puține complicații, mai puțină durere în prima și a doua zi, o recuperare mult mai rapidă, o continență completă mai rapidă (fără tampoane), o reluare mai rapidă a funcției erectile (în funcție de starea preoperatorie), o restabilire mai rapidă a activității normale. Prin urmare, prostatectomia asistată robotic are cel mai bun rezultat în ceea ce privește cancerul.

 

Care sunt factorii care influențează decizia medicului chirurg atunci când recomandă operația de prostatectomia?

 

Prim. Dr. Wolfgang Loild, specialist urolog: Viena Nu există aproape niciun factor care să împiedice recomandarea acestei intervenții. Limitările pot fi de ordin anatomic (după traumatisme sau intervenții chirurgicale severe) sau glaucom (presiunea intraoculară poate fi crescută).

 

În ce constă pregătirea pacientului pentru o operație de prostatectomie?

Prim. Dr. Wolfgang Loild, specialist urolog Viena: Nu este necesară nicio pregătire specială.

 

Cât durează această intervenție asistată de chirurgia robotică?

Prim. Dr. Wolfgang Loild, specialist urolog Viena: Durata este în medie de 2 până la 2,5 ore

 

Care sunt riscurile prostatectomiei asistate de chirurgia robotică?

 

Prim. Dr. Wolfgang Loild, specialist urolog Viena: Deoarece rata complicațiilor este atât de scăzută, rata totală a complicațiilor severe este mai mică de 5%. „Complicațiile imediate sunt leziunile intestinale și inciziile vaselor. În cazul nostru nu am avut niciodată leziuni ale ureterului sau ale vaselor mai mari. În aproape 4.000 de proceduri nu s-au făcut transfuzii de sânge intraoperator. Sângerările secundare au fost observate în proporție de 0,5%. Insuficiența anastomozei este de 4%, astfel încât este posibilă îndepărtarea cateterului în ziua 6”, spune specialistul în urologie.

 

Care este durata medie de spitalizare și cea de recuperare după o prostatectomie asistată de chirurgia robotică?

 

Prim. Dr. Wolfgang Loild, specialist urolog Viena: 6-8 zile, recuperarea durează 4-6 săptămâni. „Pacienții ar trebui să efectueze un  antrenament al mușchilor planșeului pelvin cu 6 săptămâni înainte de intervenția chirurgicală planificată, sub îndrumarea unui fizioterapeut,” explică dr. Loidl de la spitalul WPK. De asemenea, ar trebui să existe o pregătire pentru reabilitarea penisului cu inhibitori PDE-5 etc.

 

Câți pacienți cu cancer de prostată sunt depistați anual în Austria? Câți dintre ei necesită prostatectomie?

 

Prim. Dr. Wolfgang Loild, specialist urolog Viena: În Austria sunt depistate în jur de 6.200 cazuri/an, dintre care în 2.300 au fost recomandate prostatectomii radicale. 410 intervenții de acest tip au fost efectuate în spitalul în care lucrez.

 

Numărul pacienților cu cancer de prostată a crescut sau a scăzut în ultimii ani în Austria și cu cât?

Prim. Dr. Wolfgang Loild, specialist urolog Viena: Deoarece vârsta este factorul de risc dominant, există o creștere continuă a numărului de cazuri în ultimii ani.

 

Câte intervenții cu ajutorul robotului ați efectuat până acum pentru prostată?

 

Prim. Dr. Wolfgang Loild, specialist urolog Viena: În total, peste 2.000 de proceduri, dintre care 1.600 robotizate din 2008.

 

Cancerul de prostată poate fi vindecat sută la sută? Care este aportul prostatectomiei în această ecuație?

 

Prim. Dr. Wolfgang Loild, specialist urolog Viena: Nu, nu există o astfel de metodă care să garanteze o rată de vindecare de 100%. Rata generală de vindecare este de 77% (intervalul 97-60%), în funcție de stadiu și grad, de implicarea ganglionilor limfatici etc. Deoarece avem posibilitatea de a reacționa mai devreme, atunci când este identificată o recidivă prin testul PSA, arată o supraviețuire pe termen lung mult mai bună la pacienții tratați după operație prin chirurgie robotică față de cei tratați cu metode alternative.

 

Este operația robotică pentru cancerul de prostată considerată „standardul de aur” în Austria? Operația robotică se face și în spitalele de stat din Austria sau doar în sistem privat?

 

Prim. Dr. Wolfgang Loild, specialist urolog Viena: În prezent, chirurgia robotică se face în mai puțin de 50% din toate cazurile din Austria, dar este în creștere. La Wiener Privatklinik se află singurul robot DaVinci dintr-o clinică privată din Austria.

 

Apelează și tu la cei mai buni medici din Viena prin Meditravel România!