Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Poveștile pacienților (36)- Second opinion endocrinologie pediatrică de la Spitalul Gemelli din Italia- ce poți obține printr-o a doua opinie medicală?

Pacient: N.P., în vârstă de 7 ani, din București

Diagnostic: fără diagnostic stabilit

Nevoie medicală: Fetița, în urma unui tratament cu arginină (recomandat de medic), a început să prezinte semne de pubertate precoce, inclusiv spot menstrual. În urma mai multor analize și investigații, pentru a stabili un diagnostic, medicii din România recomandaseră și analiza triptorelin/GnrH, analiză care nu se făcea decât în spitale de stat, cu internare, unde condițiile erau „execrabile”, așa cum a spus mama micuței paciente. Mama dorea să primească un diagnostic clar, iar la nevoie, să meargă la un spital din străinătate pentru mai multe investigații.

Soluția medicală găsită: Am stabilit o consultație online cu Prof. SILVIA DELLA CASA, din cadrul Spitalului Universitar Gemelli, Italia (clasat pe locul 1 în Topul Spitalelor din Italia), specialistă în endocrinologie pediatrică. În urma a consultației, medicul a pus un diagnostic, a spus că nu este nevoie de analiza triptorelin/GnrH și a recomandat numai monitorizare. Consultația online a fost urmată de un raport scris. În timpul consultației, am asigurat traducător de limba română.

Cum arată un raport de second opinion din străinătate? Puteți vedea raportul (anonimizat) mai jos, pentru a vă face o idee despre ce înseamnă second opinion:

Raport consultație online- Second Opinion
Fetiță născută la termen. Fără istoric patologic semnificativ. Greutate normală cu curbă de creștere constantă, dar în limita de jos.
Infecția cu COVID-19 a trecut fără niciun simptom special în martie 2022.
Mama fetei relatează că în iunie 2022, după aproximativ 2 saptămâni de terapie cu arginină, prescrisă de un endocrinolog pentru hipostatură, au apărut
mărirea sânilor și spotting menstrual, în lipsa parului axilar si pubian.
Rezultatele investigațiilor efectuate mi-au fost împărtășite – analizele de sânge de rutină au fost normale, cu excepția unei lipse moderate de vitamina D; RMN pelvin care arată uterul prepuberal și ovare mărite cu mai multe chisturi ovariene și un chist dominant în ovarul stâng; Ecografie pelviana cu confirmarea chistului ovarian stang de 31x 25 mm si ovar drept marit; Radiografia mâinii arată vârsta osoasă de 7 ani; FSH și LH scăzut / suprimat și 17 beta estradiol ridicat (73 pmol / L). Valori normale ale beta HCG, alfa fetoproteinei și Ca 125 și androgeni suprarenale; TSH 5.2 cu fT3 și fT4 normali și anticorpi negativi; Inhibina A crescută cu inhibina B normală.
În timpul consultației, mama ne-a mai informat că un control ecografic efectuat la 1 lună după RMN a arătat că dimensiunea chistului s-a redus cu aproximativ 10 mm.
Pe baza examinărilor și a datelor prezentate:

  • se exclude suspiciunea de Pubertate Precoce Centrală, (cea mai frecventa cauza de pubertate precoce la fete) de aceea nu pare oportună continuarea testului cu Triptorelin;
  • ipoteza este pentru pubertatea precoce periferică cauzată de chistul ovarian (absența petelor de tip cafea cu lapte ar exclude sindromul McCune Albright care este cea mai frecventă cauză a PPP). Acest tip de patologie se rezolvă foarte frecvent spontan, iar reducerea dimensiunii chistului întărește această ipoteză.
  • Nu este nevoie de terapie deocamdată. Continuați terapia cu Vitamina D.
  • Se recomandă examinarea cu ultrasunete pelvine pentru a evalua orice reducere ulterioară a dimensiunii chistului în aproximativ 1 lună; verificați nivelurile de Estradiol și Inhibin A + alfa-fetoproteină.

Care au fost avantajele de a apela la o agenție de turism medical ?

  • Acces imediat la medici de top, fără timp de așteptare
  • Un diagnostic clar
  • O consultație online în timpul căreia mama a putut pune diverse întrebări și s-a simțit lămurită.

Spitalul ales:  Spitalul Universitar Gemelli, Italia (clasat pe locul 1 în Topul Spitalelor din Italia)

Ești în căutarea unui second opinion sau a unei soluții de tratament în străinătate? Lucrăm cu cele mai bune clinici și spitale din Italia, Turcia, Austria, Israel și Franța! Completează formularul de contact sau sună-ne acum la + 0751180180 și vom găsi cea mai potrivită soluție pentru cazul tău medical.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]