Noutăți în tratamentul cancerului de la ASCO

Noutăți în tratamentul cancerului de la ASCO, cel mai important congres de oncologie al anului

 

Profesorul Giampaolo Tortora, directorul Centrului de  Oncologie al Fundației Policlinico Gemelli IRCCS din Italia analizează subiectele de cel mai mare interes care au apărut din ediția din 2023 a Congresului de oncologie ASCO și vorbește despre lucrările prezentate de tinerii cercetători ai Policlinico Gemelli și ai Universității Catolice din Roma, toate pe subiecte de actualitate: de la noile medicamente folosite în tratamentul cancerului la nivel internațional, până la inteligența artificială utilizată pentru a anticipa răspunsul la aceste tratamente.

 

Congresul ASCO (American Society of Clinical Oncology) din acest an a adus în prim-plan progresele tehnologice în domeniul noilor terapii inteligente și avansate, care au ridicat mari speranțe în ultimii ani. În cadrul evenimentului, s-au prezentat terapii inovatoare precum anticorpii bispecifici, imunoterapiile și vaccinurile, alături de evoluția medicamentelor deja folosite în practica clinică conform noilor indicații.

 

Imunoterapia și Vaccinurile Terapeutice ARNm: Marile Știri de la ASCO 2023

 

Un subiect comun abordat a fost imunoterapia și îmbunătățirea acesteia, cu numeroase studii clinice în desfășurare, despre care vom auzi în viitorul apropiat. Unul dintre cele mai promițătoare domenii în prezent sunt vaccinurile terapeutice ARNm, care beneficiază de învățămintele obținute în combaterea COVID-19. Aceste vaccinuri au reprezentat una dintre marile știri ale evenimentului ASCO 2023.

 

Definirea Precisă a Utilizării Noilor Medicamente cu Țintă Moleculară: Avansuri în Tratamentul Tumorilor Pulmonare, Mamare, Digestive și Cerebrale

 

Un alt subiect interesant a vizat definirea mai precisă a domeniilor de utilizare a noilor medicamente și a medicamentelor cu țintă moleculară, atât pentru tumorile pulmonare, mamare, digestive, cât și cerebrale. De exemplu, în cazul cancerului pulmonar, inhibitorii EGFR, utilizați deja după operație, au arătat beneficii și când sunt utilizați înainte de intervenția chirurgicală (terapie neoadjuvantă). De asemenea, în cazul glioamelor de grad scăzut, un medicament țintit împotriva noii ținte IDH a încetinit evoluția bolii.

 

Importanța Analizei Pacienților cu debut precoce: Avansuri și Contribuții la ASCO 2023

 

Un alt aspect discutat a fost importanța analizei caracteristicilor specifice ale pacienților. S-a acordat mare atenție pacienților care dezvoltă tumori la o vârstă fragedă, lucru cunoscut sub numele de debut precoce, deoarece înțelegerea modificărilor genomice și moleculare devine crucială pentru proiectarea unei strategii terapeutice eficiente în timp util.

 

Echipa de cercetare de la Fundația Gemelli – Universitatea Catolică din Italia a fost activ implicată în toate aceste domenii de dezvoltare și a adus contribuții în cadrul evenimentului ASCO 2023. Au fost inițiate studii privind debutul precoce și tardiv al tumorilor pentru a examina diferențele dintre aceste două grupuri, folosind date extinse din proiectul Generator, coordonat de profesorul Vincenzo Valentini.

 

Rezultate semnificative au fost obținute în concordanță cu cercetările altor grupuri, cum ar fi cel de la Vall d’Hebron din Barcelona, unde o echipă de la Fundația Gemelli lucrează la cercetarea tumorilor pancreatice cu debut precoce. În prezent, se desfășoară lucrări și în domeniul tumorilor de colon și colangiocarcinom la adulții tineri, prin colaborări internaționale, precum și în domeniul ginecologiei oncologice.

 

Utilizarea Inteligenței Artificiale în Cancerul de Sân: Un Model Predictiv pentru Tratamentul Personalizat prezentat la ASCO 2023

 

În cadrul evenimentului ASCO, s-a prezentat și o altă contribuție a echipei Gemelli, în colaborare cu profesorul Valentini, referitoare la utilizarea Inteligenței Artificiale în cancerul de sân. A fost dezvoltat un model predictiv care poate determina răspunsul complet la tratament pentru femeile cu cancer de sân. Capacitatea de a dezvolta algoritmi predictivi care ne pot spune în avans dacă tratamentul ales este cel potrivit reprezintă un alt domeniu de cercetare important. Pe lângă studiile clinice realizate în diverse tipuri de tumori, se dezvoltă și aceste metode de analiză timpurie a parametrilor genomici și moleculari, care ne ajută să anticipăm cine va răspunde sau nu la un anumit tratament, permițând ajustarea imediată a terapiei pentru a oferi pacientelor diagnosticate cu cancer de sân cele mai bune șanse de succes.

 

Descoperiți Terapiile Inovatoare pentru Cancer la Spitalul Universitar Gemelli din Italia: Contactați-ne pentru Informații și Programări

 

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre terapiile inovatoare din cadrul Spitalului Universitar Gemelli din Italia și să stabiliți programări pentru evaluare și tratament, nu ezitați să ne contactați. Suntem reprezentant autorizat al spitalului, iar echipa noastră dedicată vă va ghida și vă va oferi toate detaliile necesare pentru a face o alegere informată în privința opțiunilor disponibile.