Opțiuni de tratament stereotactic pentru neurinomul acustic (schwanom vestibular)
Spitale de top specializate din Italia – Germania – Turcia
Neurinomul acustic, cunoscut și sub denumirea de schwanom vestibular, este o tumoră benignă care se dezvoltă pe nervul vestibulocohlear, responsabil de auz și echilibru. Această afecțiune poate avea o legătură importantă cu trompa lui Eustachio, membrana timpanică și canalul auditiv extern.
Un neurinom acustic provine dintr-o supraproducție de celule Schwann – celulele care în mod normal se înfășoară în jurul fibrelor nervoase, pentru a ajuta la susținerea și izolarea nervilor.
Pe măsură ce un neurinom acustic crește, afectează auzul și nervii de echilibru, provocând de obicei pierderea auzului unilaterală sau asimetrică, tinitus (țiuit în ureche) și amețeli/pierderea echilibrului.
Pe măsură ce un neurinom acustic crește, poate interfera cu nervul de senzație a feței (nervul trigemen), provocând amorțeală facială. Schwannoamele vestibulare pot afecta, de asemenea, nervul facial (pentru mușchii feței) provocând slăbiciune facială sau paralizie pe partea laterală a tumorii.
Radiația stereotactică poate fi administrată fie sub formă de radiochirurgie cu o singură fracțiune (SRS), fie prin împărțirea dozei de radiație în mai multe ședințe, ceea ce se numește radioterapie stereotactică fracționată (FRS).
Ambele forme de radiații (SRS și FSR) acționează în mod similar prin deteriorarea ADN-ului din celulele tumorale. Celulele nu se mai pot diviza și, în cele din urmă, mor în timp, un proces numit necroză. Ambele tehnici sunt efectuate în regim ambulatoriu și nu necesită nici anestezie generală, nici spitalizare.
În ultimele câteva decenii, pe măsură ce tehnologiile de administrare a radiațiilor stereotactice s-au îmbunătățit, un număr tot mai mare de pacienți au ales să beneficieze de radiochirurgie stereotactică ca tratament primar pentru neuromul acustic. Există mai multe aparate diferite, disponibile în spitalele din străinătate partenere MEDITRAVEL , care sunt utilizate pentru tratarea neuromelor acustice, tehnologiile diferă în ceea ce privește sursa de radiații și modul în care acestea sunt administrate cu precizie.
Aparatele Gamma Knife® își obțin radiațiile de la o serie fixă de surse de Cobalt-60. Aceste aparate sunt utilizate de obicei pentru a administra SRS într-o singură ședință, deși cea mai nouă platformă (Leksell Gamma Knife® Icon™) permite administrarea fracționată (FRS).
Aparatele cu accelerator liniar (LINAC) funcționează prin accelerarea electronilor pentru a produce raze X de înaltă energie. Fasciculul de raze X (fotoni) este apoi modelat în funcție de tumoră la ieșirea din aparat, folosind o serie de colimatoare și prin rotirea fie a pacientului, fie a aparatului. Aparatele LINAC sunt produse de o varietate de producători diferiți, cu denumiri comerciale comune, printre care CyberKnife®, Trilogy®, Novalis Tx™ și TruBeam™, fiecare aparat fiind disponibil atât pentru tratamentul cu o singură ședință (SRS), cât și pentru cel cu mai multe ședințe (FSR).
Aparatele cu fascicule de protoni utilizează un accelerator de particule pentru a genera energie de radiație sub formă de protoni, care poate fi administrată fie ca SRS, fie ca FSR.
În ciuda diferențelor dintre ele, au fost raportate rezultate similare în ceea ce privește tratarea eficientă a neuromelor acustice și evitarea efectelor secundare pentru fiecare dintre aparatele de radioterapie stereotactică. Echipa de tratament ar trebui să fie formată dintr-un neurochirurg și/sau un neurotolog și un radio-oncolog.
Pacientul și echipa de tratament iau în considerare, de obicei, o serie de factori înainte de a stabili dacă radioterapia este adecvată, inclusiv dimensiunea neuromului acustic și rata de creștere a acestuia, vârsta și starea generală de sănătate a pacientului, precum și simptomele pacientului, inclusiv gradul de pierdere a auzului, problemele de echilibru și vertijul.
În mod obișnuit, neurinoamele acustice care au o dimensiune mai mare de 2,5 – 3 cm nu sunt considerate candidați ideali pentru radioterapie, deoarece aceste tumori mai mari comprimă adesea trunchiul cerebral din jur, iar potențialul de efecte secundare ale radiațiilor este crescut.
În cazul în care se ia decizia de a merge mai departe cu radiații, procesul de tratament începe, de obicei, prin definirea țintei de radiații folosind un RMN cu gadoliniu pentru a vizualiza neuromul acustic. Software-ul de planificare a radiațiilor stereotactice este apoi utilizat pentru a crea un model tridimensional al tumorii și al structurilor înconjurătoare. Echipa de tratament, împreună cu un fizician de radiații, creează apoi hărți de dozimetrie care arată nivelul de radiații care urmează să fie primit de tumoare și de țesuturile normale, iar planul de tratament este optimizat pentru a concentra radiațiile cât mai precis posibil asupra neuromului acustic. Capul pacientului este apoi stabilizat fie cu o mască de protecție turnată, fie cu un cadru metalic care este fixat pe craniu.
Tipul de dispozitiv de stabilizare și durata tratamentului depind de aparatul de radioterapie stereotactică utilizat, dar tratamentele durează în general între 30 -120 de minute pentru SRS și aproximativ 10-15 minute pentru fiecare fracțiune de tratament cu FSR.
Odată ce radiațiile au fost folosite pentru tratarea neuromului acustic, imagistica de supraveghere, de obicei cu scanări RMN, trebuie efectuată timp de cel puțin 10 ani după tratament pentru a se asigura că tumora nu continuă să prezinte semne de creștere care să necesite un tratament suplimentar.
Avantajele radioterapiei stereotactice
- opțiune bună pentru pacienții cu vârsta de 50 de ani și mai în vârstă sau cu probleme de sănătate.
- tratamentul este de obicei o procedură ambulatorie, deși unii pacienți pot rămâne în spital peste noapte. Sesiunea de radiații în sine este relativ rapidă. Unele proceduri se fac într-o singură ședință, iar altele necesită mai multe ședințe.
- De obicei, nu este nevoie să vă luați liber de la serviciu. Unii oameni sunt tratați în drum spre sau de la locul de muncă atunci când au mai multe ședințe.
- Nu există o perioadă de recuperare sau de convalescență imediat după tratament.
- De obicei, nu există complicații imediate.
Alege și tu cele mai bune spitale din lume cu ajutorul Meditravel!
Spitale de top specializate din Italia – Germania – Turcia
Beneficiile de a alege o operație în străinătate sunt numeroase. Spitalele noastre partenere sunt recunoscute la nivel internațional pentru experiența și competența echipelor medicale specializate.
Pentru a-ți oferi cea mai bună îngrijire, colaborăm cu medici specializați în radioterapia stereotactică. Echipa multidisciplinară de medici din străinătate din cadrul spitalelor partenere va analiza cazul tău în detaliu și va propune cea mai adecvată soluție de tratament personalizat.
Contactează-ne astăzi pentru a primi mai multe informații despre tratamentele disponibile și pentru a programa o consultație.