Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Condițiile de diagnostic și de tratament pentru afecțiunile oncologice la spitale de top din Austria, explicate de Prof. Univ. Dr. Johannes Drach

Experiența ultimelor decenii a demonstrat că nu există un singur diagnostic de cancer, deoarece sunt multe subtipuri ale bolii și “aproape că există o boală unică la fiecare pacient în parte”, a declarat Prof. Univ. Dr. Johannes Drach, director medical al Spitalului Privat Confraternität din Viena.

Profesorul a vorbit despre condițiile de diagnostic și de tratament pentru afecțiunile oncologice la spitale de top din Austria.

Un subiect important este medicina personalizată, care presupune atât diagnosticul personalizat – cu instrumente precum biologia moleculară -, cât și identificarea celor mai bune opțiuni de tratament pentru un anumit pacient, în funcție de specificul și stadiul afecțiunii.

“Ceea ce am învățat în ultimul deceniu, aș spune, este faptul că nu există un singur diagnostic de cancer, chiar și atunci când ne referim la cancerul unui anumit organ. Există multe subtipuri ale bolii și aproape că există o boală unică la fiecare pacient în parte, fiind atâtea caracteristici specifice și individuale care trebuie luate în considerare pentru diagnosticare și tratament”, a menționat prof. Drach.

Profesorul a subliniat importanța instrumentelor de diagnosticare personalizată, în special patologia și biologia moleculară.

„Astfel, putem defini care sunt caracteristicile specifice ale bolii fiecărui pacient în parte. Iar acest aspect nu este important numai dintr-un punct de vedere științific, ci este foarte important și pentru deciziile terapeutice, deoarece în ziua de astăzi dispunem de medicamente țintite. Așadar, aceste medicamente sunt direcționate asupra unor factori foarte specifici ai celulei tumorale, prezente la pacientul în cauză”, a arătat prof. Johannes Drach.

În trecut, în cazul afecțiunilor oncologice s-a folosit în principal chimioterapia, care nu este, însă, un tratament foarte precis. Chimioterapia acționează împotriva celulelor canceroase în creștere, împotriva celulelor care și-au schimbat modelul de creștere și diferențiere, însă nu este o abordare foarte precisă.

Acum știm că celulele canceroase au caracteristici individuale, de exemplu, unii receptori de pe suprafața lor sau din interiorul celulelor, aceste caracteristici individuale sunt importante pentru metabolismul celular. Iar aceste caracteristici pot fi diferite între pacienții A, B, C sau D, chiar dacă este vorba despre același diagnostic, la același organ. Când cunoaștem aceste caracteristici, la fiecare pacient în parte, putem spune că medicamentul A este bun pentru pacientul A, însă nu este aplicabil la pacientul B. Astfel putem defini cu exactitate care este cel mai optim tratament pentru fiecare pacient individual”, a explicat profesorul.

Prof. Drach vorbește și despre noile medicamente care permit o tolerare mai ușoară a chimioterapiei de către pacienți, despre ultimele tendințe în ceea ce privește chirurgia oncologică, dar și despre condițiile oferite pacienților aflați în tratament.

Sistemul medical din Austria are un avantaj important legat de accesul rapid la cele mai noi medicamente aprobate fie centralizat, la nivelul UE, cât și la nivel național, ceea ce oferă pacienților tratați în această țară opțiuni noi de tratament într-un termen scurt.

“Cred că există mai multe motive, care ne pun într-o poziție foarte norocoasă, cu privire la tratamentele oncologice. În primul rând este vorba de abordarea interdisciplinară. Deci, colaborarea foarte strânsă a diferitelor specializări medicale implicate, în principal, terapia medicamentoasă, chirurgia și radioterapia; pentru a găsi cel mai adecvat tratament, individualizat pe fiecare caz în parte”, a spus prof. Drach.

“Al doilea motiv este că, în Austria, ne aflăm în poziția norocoasă de a obține, de regulă, acces foarte rapid la medicamente și, mai ales, la medicamente noi. În ultimii ani a avut loc o evoluție semnificativă și au fost dezvoltate multe medicamente noi, pentru tratamentul cancerului. Iar accesul la aceste medicamente este esențial pentru a îmbunătăți tratamentele oncologice. Al treilea motiv, unul pe care se pune un accent deosebit în Austria, este eficiența și timpul scurt de așteptare pentru pacienți.

Directorul medical al Spitalului Privat Confraternität a vorbit și despre pacienți din România tratați în Austria

“Desigur, îmi aduc foarte bine aminte de multe cazuri din România. Pot să vă împărtășesc un caz de limfom Hodgkin. Această boală afectează pacienți tineri. O pacientă tânără a venit pentru a doua sau chiar a treia opinie medicală, suferind de o recidivă și fără o perspectivă de o terapie eficientă. În astfel de cazuri suntem într-o poziție norocoasă că avem acces la medicamente noi și am putut astfel să îi oferim acestei paciente o formă foarte specifică de imunoterapie. Astfel s-a realizat o îmbunătățire în câteva săptămâni. Simptomele au scăzut, febra a scăzut, condiția generală s-a îmbunătățit și situația pacientei s-a îmbunătățit constant, cu fiecare ciclu de tratament. Vorbim de o remisie continuă de peste 3 ani încoace. Astfel de cazuri te marchează și îmi amintesc de ele când îmi este adresată o astfel de întrebare. Astfel de cazuri sunt foarte impresionante și ne bucură și încântă pe toți din spital”, a povestit prof. Drach.

Interviu preluat de pe platforma 360medical.ro

Aveți nevoie de second opinion sau doriți o programare la Prof. Univ. Dr. Johannes Drach, director medical al Spitalului Privat Confraternität din Viena? Sunați-ne la 0751180180 sau trimiteți un email la contact@meditravel.ro și vă vom furniza toate informațiile necesare!