Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Ce este turismul medical? De ce aleg anumiți pacienți români să plece în străinătate pentru tratament medical?

Ce este Turismul Medical?

Turismul medical (sau turismul de sănătate) este o practică relativ nouă. Chiar dacă sintagma „turism medical” include cuvântul turism, turismul medical nu poate fi considerat ca fiind o ramură a turismului în general. Turismul medical este o sferă separată de servicii, ce răspunde nevoilor persoanelor ce se confruntă cu probleme de sănătate.

Incapacitatea de a primi servicii medicale adecvate în țara în care locuiesc a împins dezvoltarea turismului de sănătate și a oferit pacienților posibilitatea de a căuta alternative de diagnostic și tratament în străinătate.

Dorința de a deveni pacient al unei instituții medicale din străinătate poate fi legată de mai multe motive, cum ar fi:

  • starea proastă a sistemului de sănătate în țara natală a pacientului
  • lipsa de încredere în abilitățile medicilor locali, dorința de a avea acces la medici cu mai multă experiență
  • teama de infecții nosocomiale
  • testele de diagnostic și tratament anterioare nereușite
  • dorința de a primi servicii medicale de calitate superioară
  • disponibilitatea unor metode de tratament inovatoare în străinătate

Astfel, conform datelor oficiale, numărul persoanelor plecate în străinătate pentru probleme medicale crește anual cu 20 %. Trebuie menționat că aceste date statistice includ turismul medical mondial în general, indiferent de nivelul serviciului medical din țara natală a unui pacient. Să explicăm aici cum funcționează turismul medical și ce ar trebui să ia în considerare un potențial pacient care dorește să se trateze în străinătate.

Tipuri de turism medical

Piața turismului medical poate fi împărțită aproximativ în mai multe domenii:

  • Tratamentul în străinătate – include servicii strict legate de problemele de sănătate – intervenții chirurgicale, tratament oncologic (chimioterapie, radioterapie, imunoterapie, etc), alte tratamente.
  • Proceduri estetice – chirurgie plastică, stomatologie estetică, implant de păr și alte proceduri cu scop estetic
  • Programele de diagnosticare – sunt populare printre acei pacienți cărora medicii din țara natală nu pot stabili un anumit diagnostic. De asemenea, acele persoane care se îndoiesc de diagnosticul lor merg pentru stabilirea unui diagnostic clar în străinătate.
  • Pachetele de second opinion– care se adresează pacienților care nu doresc neapărat să plece în străinătate pentru tratament și intervenții chirurgicale, dar doresc să aibă acces la cei mai buni medici din străinătate pentru confirmarea diagnosticului, a planului de tratament propus, cât și pentru a vedea dacă în străinătate ar putea avea acces la tratamente mai inovatoare decât tratamentele care există în România.

Unde merg pacienții români să se trateze în străinătate și care sunt cele mai frecvente patologii pentru care aleg tratamentul în străinătate?

În general, pacienții români aleg să se trateze în spitale din Turcia sau clinici din Austria, acestea fiind cele mai populare destinații de turism medical. Alte opțiuni foarte bune o reprezintă spitalele din Italia, Franța sau Israel.

Cele mai frecvente patologii pentru care pacienții români pleacă în străinătate pentru tratament sunt:

  • Tratamentul cancerului în străinătate. Atunci când se confruntă cu un diagnostic grav, așa cum este un diagnostic oncologic, mulți pacienți aleg să plece la tratament în străinătate. Avantajele sunt- un diagnostic de certitudine într-un timp mult mai scurt decât în România, acces la imunoterapie și medicamente inovatoare, acces la tehnologii medicale noi, cât și garanția că au parte de cel mai bun tratament posibil. De asemenea, în spitalele din străinătate cazurile medicale sunt discutate în tumor boards, medicii colaborează între ei, iar toate serviciile sunt disponibile în cadrul aceluiași spital (chirurgie- oncologie medicală-radioterapie).
  • Chirurgia inimii. Un alt motiv pentru care pacienții români pleacă în străinătate, sunt operațiile la inimă, indiferent că vorbim de pacienți adulți sau copii. Prețurile, în general, sunt similare cu cele practicate de spitalele private din România, iar pacienții caută medici cu reputație internațională cât și cele mai noi tehnologii mediale (cum ar fi sala de operații hibridă, de exemplu).
  • Intervenții chirurgicale diverse. Pacienții români călătoresc de asemenea pentru intervenții chirurgicale diverse, atât de teama infecțiilor nosocomiale din țară, cât și pentru a beneficia de chirurgie robotică sau alte tehnologii inovatoare.
  • Chirurgia bariatrică și metabolică. Chirurgia bariatrică și metabolică atrage, de asemenea, foarte mulți pacienți români, motivul principal fiind prețul considerabil mai mic decât în România. Pentru operațiile de gastric sleeve (micșorare de stomac) sau gastric sleeve, pacienții aleg cu predilecție clinicile și spitalele din Turcia.
  • Operații estetice. La fel ca în cazul operațiilor de chirurgie bariatrică, și în cazul intervențiilor de chirurgie estetică prețurile operațiilor sunt în general mai mici la spitalele din Turcia, față de clinicile din România. Un alt avantaj este faptul că operațiile se desfășoară în cadrul unor spitale de top, dotate mai bine și în condiții de siguranță mai bune față de cele disponibile într-o clinică.
  • Ortopedie și traumatologie. Medicii din străinătate sunt foarte reputați pentru intervențiile ce țin de chirurgia ortopedică și traumatologie. Pacienți care au avut intervenții greșite în România, sau pacienți care pur și simplu vor să beneficieze de experiența unor medici reputați la nivel internațional cât și de tehnologii noi (regenerarea cartilajului cu propriul țesut, robotul Mako, etc), aleg să plece pentru tratament în străinătate, alegând clinici din Viena sau din Turcia.
  • Tehnici speciale de radioterapie. Radioterapia reprezintă un tratament foarte eficient în tratamentul cancerului, dar are și efecte secundare pe termen lung. Din acest motiv, pacienții care doresc să minimizeze cât mai mult efectele radioterapiei pe termen lung aleg ultimele tehnologii de radioterapie, care la noi în țară nu sunt disponibile- tehnologia MRI-Linac, terapia cu protoni (protonoterapia), tomoterapia sau alte tehnologii. De asemenea, sunt pacienți care caută tehnologii de radiochirurgie sau radioterapie țintită și pleacă la spitale din străinătate pentru intervenții Gamma Knife, Cyberknife sau alte tehnici similare.
  • Transplant (hepatic sau renal). Având în vedere timpul mare de așteptare în țară, cât și experiența destul de redusă a spitalelor private în acest domeniu, sunt pacienți care aleg să plece în străinătate pentru o intervenție de transplant de rinichi sau de ficat. Atenție însă, pentru transplantul de organe în străinătate pacienta/ pacientul trebuie să vină cu un donator viu compatibil, iar între donator și pacient(ă) trebuie să existe o relație de familie sau de prietenie.
  • FIV. Prețul mai mic decât în România cât și rezultatele excepționale (de multe ori o sarcină obținută după o singură procedură FIV) sunt motivele pentru care anumiți pacienți români pleacă la o clinică din Turcia pentru o procedură FIV.
  • Pachete de diagnostic. Pacienți care se chinuie de luni de zile, și în anumite cazuri chiar de ani de zile, pacienți exasperați că nu au un diagnostic clar sau un tratament care să funcționeze, aleg să plece în străinătate pentru un pachet complet de investigații și analize.

Ești interesat(ă) să vezi ce variante de tratament în străinătate sunt pentru cazul tău medical? Sună-ne la 0751180180 sau trimite un email la contact@meditravel.ro și îți vom furniza toate informațiile necesare!