Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Care sunt șansele unei sarcini gemelare în FIV? Un expert de la clinica Bahçeci din Turcia explică

Este foarte important ca persoanele care vor începe tratamentul de Fertilizare in Vitro să primească opinii de la experți pe acest subiect și să ajungă la informațiile potrivite. Din acest motiv, experții de la clinica Bahçeci din Turcia răspund întrebărilor pacienților.

Una dintre cele mai frecvente întrebări adresate de cupluri este: Care este șansa de a avea gemeni în FIV, există o sarcină gemelară cu un singur transfer de embrioni, există o sarcină gemelară cu transfer de doi embrioni? Iată toate detaliile pe care trebuie să le știi despre posibilitatea unei sarcini gemelare în FIV.

Ce este o sarcină gemelară? Ca urmare a fertilizării, formarea și dezvoltarea a mai mult de un făt în uter se numește sarcină multiplă. Marea majoritate a sarcinilor multiple constau în sarcini gemelare din care se nasc doi copii.

Sarcinile gemelare pot avea loc în două moduri diferite. Primii dintre aceștia sunt gemeni identici, care se formează prin fecundarea unui singur ovul cu un spermatozoid și apoi se divid.

Celălalt tip de gemeni sunt gemeni fraterni, care se formează ca urmare a fertilizării a două ovule diferite produse în aceeași lună în corpul feminin cu doi spermatozoizi diferiți.

Gemenii identici au aceeași structura genetică și, prin urmare, sunt de același sex. Gemenii fraterni, pe de altă parte, au o structură genetică diferită, deoarece sunt formați prin unirea de ovule și spermatozoizi diferiti, iar sexele lor pot fi aceleași sau diferite. O altă problemă legată de sarcina gemelară este avortul spontan al unuia dintre gemeni în FIV.

În acest tip de sarcina, unul dintre gemeni poate suferi un avort spontan în primele etape ale sarcinii. Această afecțiune, care apare în primele luni, este cunoscută și sub numele de sindromul geamănului.

Într-un astfel de caz, celălalt copil nu este afectat negativ și sarcina continuă. În sarcinile gemelare din al doilea și al treilea trimestru, pierderea unuia dintre bebeluși face obligatorie nașterea prematură.

Posibilitatea unei sarcini gemelare în FIV

Întrebări precum “care este șansa de a avea gemeni în FIV?”, este o intrebare adresata frecvent de cuplurile care încep tratamentul FIV. Probabilitatea ca sarcini gemelare să apară în mod natural în condiții normale, are o rată scăzută de 1%.

Astăzi, deoarece mai mult de un embrion poate fi transferat cu tratamente de Fertilizare in Vitro, probabilitatea de a avea o sarcină gemelară este mai mare în cazul FIV decât în cazul sarcinilor naturale.

Din cauza sarcinilor riscante ale sarcinilor multiple, numărul transferurilor de embrioni a fost limitat de reglementările emise în ultimii ani.

Ca urmare, rata sarcinii gemelare cu tratament FIV a scăzut și ea. În general, probabilitatea unei sarcini gemelare în cazul sarcinilor cu tratament FIV este de aproximativ 10%. Cu alte cuvinte, doar una din 10 sarcini este o sarcină gemelară.

Deși această rată nu este o probabilitate mare, deoarece există o șansă de o sarcină gemelară de zece ori mai mare decât sarcinile naturale, se poate spune că tratamentul FIV crește șansa de a avea o sarcină gemelară.

Cu toate acestea, există unele reglementări legale care limitează transferul de embrioni având în vedere vârsta maternă și încercările anterioare de FIV.

Odată cu regulamentul introdus în 2010 în Turcia, transferul dublu de embrioni este interzis femeilor cu vârsta mai mică de 35 de ani și care nu au mai încercat niciodată Fertilizarea in Vitro.

Transferul dublu de embrioni poate fi efectuat la femeile cu vârsta peste 35 de ani sau la femeile sub 35 de ani care au avut FIV, fără succes, de două ori înainte. În cazul transferului de un singur embrion, există doar o probabilitate de 1% pentru gemeni identici. În cazul transferului dublu de embrioni, rata de sarcină gemelară poate fi specificată ca maxim 10%.

Valorile sarcinii gemelare în FIV

Prima investigație pentru a stabili dacă sarcina a avut loc ca urmare a tratamentului FIV se face cu testul Beta HCG, cunoscut sub numele de test de sarcină la sânge. Nivelurile aproximative ale hormonului Beta HCG pe săptămână într-o sarcină non-multiple sunt după cum urmează:

– Dacă nu există sarcină, Beta HCG <5 mUI/mL- 5-50 mUI/mL la 3 săptămâni de sarcină, – 5-425 mUI/mL la 4 săptămâni de sarcină, – 18-7.340 mUI/mL la 5 săptămâni de sarcină, – 1.080-56.500 mUI/mL la 6 săptămâni de sarcină. Aceste valori sunt valorile medii determinate pentru sarcinile cu un singur făt. Cu toate acestea, valorile sarcinii gemelare în FIV pot fi cu 30-50% mai mari decât în sarcinile unice. Într-o sarcină gemelară de 3-4 săptămâni, nivelul Beta HCG poate fi între 5.000-10.000 mUI/mL, iar într-o sarcină gemelară de 4-5 săptămâni, nivelul Beta HCG poate fi în intervalul 10.000-50.000 mIU/mL. Detectarea unor astfel de valori ridicate de Beta HCG nu este suficientă pentru a diagnostica direct sarcina gemelară. Pentru un diagnostic definitiv, trebuie așteptat ca sacul sau sacii gestaționali să fie văzuti la examenul ecografic. Simptomele sarcinii gemelare în FIV sunt aceleași cu simptomele generale de sarcină cunoscute, dar disconfortul, cum ar fi tensiunea arterială scăzută, greața și vărsăturile, durerile de spate și inghinale pot fi puțin mai intense.

Care sunt riscurile sarcinilor gemelare?

Deoarece sarcinile multiple aduc cu sine diverse riscuri pentru mamă și copil, sarcina multiplă este o situație controlată legal în tratamentele de Fertilizare in Vitro.

Pe măsură ce crește numărul de embrioni transferați, crește șansa de sarcină și crește probabilitatea unei sarcini gemelare, astfel încât numărul de transferuri de embrioni este determinat în sfera de aplicare a reglementărilor.

După cum s-a menționat mai sus, se poate face doar un singur transfer de embrion, cu excepția cazurilor precum vârsta, care reduce șansa de sarcină sau încercări nereușite de FIV. Riscurile care apar în cazul sarcinilor gemelare, într-un fel, apar din probabilitatea crescută a anumitor riscuri care sunt prezente și în sarcinile unice.

Deoarece doi bebeluși diferiți cresc în uter, riscurile de anemie, preeclampsie, avort spontan și naștere prematură cresc la mamă. În plus, deoarece nașterea normală este riscantă in astfel de cazuri, nașterea prin cezariană este preferată în majoritatea sarcinilor multiple.

Probabilitatea riscului sănătății la mamă în timpul nașterii este de două ori mai mare în sarcinile multiple decât în sarcinile unice. Cu toate acestea, unele probleme de sănătate, cum ar fi întârzierea creșterii intrauterine, sunt mai probabil să apară la bebeluși.

Nașterea prematură are loc în aproximativ 60% dintre sarcinile gemelare. În timp ce riscul apariției diverselor probleme de sănătate crește la copiii născuți prematur, din cauza nașterii premature, este posibil ca bebelușii să fie nevoiți să rămână într-un incubator pentru o perioadă lungă de timp. Din toate aceste motive, sarcinile multiple cu gemeni, tripleți sau mai mulți fetuși sunt considerate sarcini cu risc ridicat.

În concluzie, probabilitatea unei sarcini gemelare în FIV depinde de numărul de embrioni transferați.

Răspunsul la întrebarea „pot exista gemeni dintr-un embrion sau poate exista o sarcină gemelară cu un singur transfer de embrion?” poate fi afirmat ca probabilitatea de gemeni monozigoți prezintă o rată foarte mică, de 1%.

Transferul a doi embrioni în loc de unul singur crește această probabilitate până în jur de 10%.

În concluzie, probabilitatea unei sarcini multiple în cadrul tratamentelor FIV nu este atât de mare pe cât se crede.

Aveți nevoie de mai multe informații sau doriți o programare la clinica FIV  Bahçeci din Turcia? Sunați-ne la 0751.180.180. sau trimiteți un email la contact@meditravel.ro și vă vom furniza toate informațiile necesare!