Caută
Close this search box.
Caută
Close this search box.

Biopsia lichidă: Testul sangvin revoluționar pentru detectarea cancerului

Biopsia lichidă reprezintă un test sangvin care detectează semne ale tumorilor canceroase, inclusiv celulele tumorale și ADN-ul celular specific cancerului. Testele aprobate de FDA din SUA pot detecta unele tipuri de cancer avansat, pot prezice prognosticul și pot ajuta medicii să ia decizii privind tratamentul. Cercetările sunt în curs pentru a explora utilizări suplimentare ale testelor de biopsie lichidă.

 

Ce reprezintă biopsia lichidă?

 

Biopsia lichidă este un test sangvin care detectează tumori canceroase. Pe măsură ce o tumoră crește, se pot desprinde fragmente din aceasta, care vor circula în sânge. Biopsia lichidă poate identifica aceste fragmente. Biopsiile lichide pot detecta:

 

  • Celule tumorale circulante (CTC): reprezintă celule cancerigene provenite din tumoră, care circulă în sânge.
  • ADN tumoral circulant (ctDNA): ctDNA este un fragment de ADN provenit din celulele tumorale, care circulă în sânge.

 

CTC și ctDNA din sânge furnizează dovezi că există o tumoră canceroasă în corp. Aceste fragmente ale tumorii oferă și informații genetice despre cancer, ceea ce poate ajuta medicul să decidă ce tratamente pot funcționa cel mai bine pentru tratarea acestuia.

 

Biopsia lichidă este un test relativ nou cu mai multe utilizări revoluționare potențiale în tratamentul cancerului, cu câteva utilizări aprobate de FDA. Cercetările privind beneficiile sale sunt în curs de desfășurare.

 

Cum se diferențiază biopsia lichidă de o biopsie standard?

 

Spre deosebire de o biopsie standard, biopsiile lichide nu testează direct țesutul tumoral. În schimb, ele testează prezența unei tumori în corp. În timpul unei biopsii, medicul prelevează o mostră de țesut dintr-o tumoră și testează celulele în laborator pentru a determina tipul acestora. În schimb, o biopsie lichidă detectează semne ale unei tumori, cum ar fi celulele tumorale și ADN-ul tumoral.

 

O biopsie este considerată „standardul de aur” în diagnosticarea cancerului. Este cea mai bună procedură disponibilă pentru diagnosticul cancerului.

 

Cu o biopsie lichidă, chiar dacă aveți o tumoră, nu există nicio garanție că semnele acelei tumori vor fi detectabile într-o singură probă de sânge. Cu toate acestea, atunci când biopsiile lichide detectează cancerul, ele oferă informații valoroase despre celulele canceroase care pot ajuta medicul să planifice tratamentul.

 

Când se efectuează o biopsie lichidă?

 

Medicul vă poate recomanda o biopsie lichidă dacă aveți cancer metastatic și tratamentele actuale nu funcționează. Cancerul metastatic reprezintă cancer avansat. Cancerul metastazat s-a extins din locul original al tumorii către alte părți ale corpului. Pe măsură ce se extinde, fragmentele tumorale se desprind și circulă prin sânge.

 

Medicul poate solicita o biopsie lichidă pentru:

 

  • A determina prognosticului bolii. Biopsiile lichide pot identifica celule tumorale circulante asociate cu multe tipuri de cancer. Un număr mai mic de celule tumorale este asociat cu un prognostic mai bun decât un număr mare de celule tumorale. Medicul poate efectua teste periodice pentru a monitoriza evoluția dumneavoastră și a ajusta tratamentul după nevoie.
  • Luarea deciziilor privind tratamentul. Biopsiile lichide pot arăta dacă sunteți un candidat potrivit pentru anumite tipuri de tratamente cu terapii țintite. Terapia țintită este un tip de tratament pentru cancer conceput pentru a distruge anumite tipuri de celule canceroase. De exemplu, o celulă canceroasă poate avea o eroare în ADN-ul său, pe care o terapie țintită specifică este concepută să o atace. O biopsie lichidă poate detecta aceste erori. La rândul său, medicul poate prescrie un tratament care vizează acea eroare.

 

Este posibil ca medicul să vă recomande o biopsie lichidă dacă nu puteți face o biopsie tradițională pentru diagnosticarea cancerului. O biopsie este o procedură mult mai invazivă decât o biopsie lichidă. Este posibil să nu vă simțiți suficient de bine pentru a face o biopsie. De asemenea, în funcție de locul în care se află localizată tumora, se poate ca medicul chirurg să  nu poate avea acces la ea fără a dăuna organelor înconjurătoare, caz în care poate recomanda biopsia lichidă.

 

Ce teste de biopsie lichidă sunt aprobate de FDA?

 

Testele aprobate de FDA au fost cercetate temeinic pentru a se asigura că sunt sigure și precise. Mai multe teste de biopsie lichidă sunt în curs de dezvoltare și în diferite stadii de cercetare. Patru dintre acestea sunt aprobate de FDA:

 

  • Testul Cell Search® Circulating Tumor Cell (CTC) detectează celule tumorale circulante. Este utilizat pentru a prezice rezultatele probabile la persoanele cu cancer metastatic la sân, prostată sau colon. Poate ajuta medicul să monitorizeze evoluția stării dumneavoastră. Un număr mic de celule tumorale circulante în sânge indică un prognostic favorabil, în timp ce un număr mare de celule tumorale circulante în sânge indică un prognostic nefavorabil.
  • Testul cobas® EGFR Mutation v2 detectează ctDNA. Acesta detectează o mutație (eroare) pe genele EGFR care este frecventă în cancerul pulmonar non-microcelular (NSCLC). Această informație poate ajuta medicul să decidă care tipuri de tratamente vor funcționa cel mai bine pentru a ținti eroarea celulară.
  • Testul Guardant360® CDx detectează ctDNA. Este, de asemenea, utilizat pentru a detecta erori genetice comune. Poate ajuta medicul să aleagă cele mai eficiente tratamente.
  • Testul FoundationOne® Liquid CDx detectează ctDNA. Detectează mutații în diverse tipuri de cancer, ceea ce poate ajuta medicul să determine care tratamente ar putea funcționa cel mai bine.

 

Cum funcționează un test de biopsie lichidă?

 

Un test de biopsie lichidă implică o simplă recoltare de sânge. Medicul va lua o probă de sânge și o va trimite la un laborator pentru testare. În laborator, o mașină va separa celulele sangvine (partea solidă a sângelui) de plasmă (partea lichidă a sângelui). Un specialist instruit să analizeze probe de fluide și țesut pentru semne de boală (patolog) va căuta celule tumorale circulante sau ADN tumoral circulant în plasmă.

 

Este dureros un test de biopsie lichidă?

 

Un test de biopsie lichidă se simte ca o recoltare de sânge. S-ar putea să simțiți o ușoară înțepătură atunci când acul pătrunde în braț, dar disconfortul de obicei dispare rapid.

 

Unul dintre avantajele biopsiei lichide este că este mult mai puțin invazivă și dureroasă decât o biopsie.

 

Ce înseamnă rezultatele testului?

 

Rezultatele testului arată dacă proba dumneavoastră de sânge este pozitivă sau negativă pentru celule tumorale circulante sau ADN tumoral circulant. Dacă rezultatul este pozitiv, testele pot ajuta medicul să determine tipul de cancer. Testele pot dezvălui, de asemenea, mutații genetice care pot ghida tratamentul.

 

Cum se urmărește evoluția tratamentului?

 

Medicul vă poate solicita teste de biopsie lichidă periodice pentru a urmări evoluția stării dumneavoastră și a răspunsului la tratament. Scăderea numărului celule tumorale circulante sau ADN tumoral circulant poate indica un răspuns favorabil la tratament. Medicul dumneavoastră poate ajusta tratamentul în funcție de aceste informații.

 

Limitări și perspective viitoare

 

Există câteva limitări ale biopsiilor lichide. De exemplu, nu toate tipurile de cancer pot fi detectate prin biopsie lichidă și rezultatele pot varia în funcție de tipul și stadiul cancerului. În plus, testele de biopsie lichidă pot fi costisitoare și în general, nu sunt acoperite de asigurare.

 

Cu toate acestea, cercetările în domeniul biopsiei lichide continuă să avanseze și se așteaptă ca utilizările sale să se extindă în viitor. În prezent, se efectuează studii clinice pentru a explora utilizări suplimentare ale testelor de biopsie lichidă, inclusiv detectarea precoce a cancerului, monitorizarea recurenței cancerului după tratament și identificarea mutațiilor genetice asociate cu răspunsul la tratament.

 

Unde se poate efectua o biopsie lichidă?

 

În concluzie, biopsia lichidă este un test sangvin revoluționar care poate detecta semne ale tumorilor canceroase, inclusiv celulele tumorale și ADN-ul tumoral specific cancerului. Aceste teste pot oferi informații valoroase pentru diagnosticul, prognosticul și planificarea tratamentului cancerului.

Biopsia lichidă este disponibilă în cadrul spitalelor noastre partenere din străinătate, în spitalele din Turcia, Austria, Italia, Israel sau alte țări.