Adevărul despre operația de diabet în Turcia- iată tot ce trebuie să știi

Se vorbește din ce în ce mai des în ultima vreme despre operația pentru diabet. Există însă voci care spun că diabetul nu poate fi vindecat și afirmă că la mijloc este numai marketing al spitalelor din Turcia.

Deci, care este adevărul? Ne propunem să clarificăm în articolul de mai jos:

  1. Ce se înțelege prin operația pentru diabet?

Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale sub denumirea mai generică de „operații pentru diabet”. Dar cea mai comună dintre toate acestea este intervenția numită gastric bypass. Bypass-ul gastric este o intervenție chirurgicală care te ajută să slăbești prin schimbarea modului în care stomacul și intestinul subțire gestionează alimentele pe care le consumi. Este o operație care ține de chirurgia bariatrică și metabolică.

2. Gastric Bypass este o operație pentru slăbit sau este o operație pentru diabet?

Operația de bypass gastric a fost inițial considerată o operație de slăbit. Dar s-a observat că modificările create în timpul bypass-ului gastric provoacă și modificări ale modului în care intestinul și pancreasul interacționează. Acest lucru îmbunătățește controlul diabetului chiar înainte de a pierde în greutate.

Astfel, operația de bypass gastric, considerată până nu de mult doar ca o modalitate de a trata obezitatea, a devenit, de asemenea, o opțiune pentru persoanele cu diabet de tip 2.

De notat de asemenea, că persoanele care doresc numai să slăbească fac în general intervenția de gastric sleeve (micșorare a stomacului). Intervenția de gastric bypass este recomandată persoanelor supraponderale care au și diabet. Este numită câteodată operație diabet tip 2, pentru a se deosebi de operația de micșorare de stomac (gastric sleeve).

3. Ce legătură are o operație de slăbit cu diabetul?

Se consideră că excesul de grăsime cauzează diabet, fie determinând funcționarea defectuoasă a ficatului, fie făcând ca alte celule să fie rezistente la insulină. Astfel, scăderea în greutate oferă o explicație simplă și pentru remisia diabetului.

Dar efectele asupra diabetului nu sunt doar o consecință a pierderii în greutate. Modificările anatomiei gastrointestinale pot influența direct homeostazia glucozei. În ultimul deceniu, eforturile de a explica legătura între scăderea în greutate și eliminarea diabetului au identificat mai multe mecanisme potențiale:

  • În primul rând, intervenția chirurgicală pare să modifice cantitatea și momentul secreției de hormoni intestinali, care la rândul lor influențează producția de insulină.
  • Experimentele sugerează, de asemenea, că intervenția chirurgicală poate crește producția anumitor acizi biliari care fac celulele mai sensibile la insulină, sau poate crește absorbția de glucoză de către celulele intestinale, scăzând astfel nivelul de glucoză din sânge.
  • Modificările induse de intervențiile chirurgicale ale compoziției microbiotei intestinale și ale eficienței detectării nutrienților intestinali par să contribuie, de asemenea. Acesta este procesul prin care celulele care căptușesc intestinul detectează anumiți nutrienți și trimit semnale neuronale către centrii creierului implicați în reglarea metabolismului glucozei.

4. Există și alte tipuri de operații pentru diabet?

Da, există și alte intervenții chirurgicale pentru diabet: operația de transpoziție ileală (sau interpoziție ileală/ ileal transposition / ileal interposition), operația de bipartiție a tranzitului (bipartiție stomacală) sau SADI-S. Acestea sunt însă intervenții recomandate într-un număr limitat de cazuri, gastric bypass rămânând cea mai întâlnită operație pentru persoanele supraponderale care au și diabet.

5. Se poate sau nu vindeca diabetul prin operație?

În urma intervenției chirurgicale diabetul intră în remisie. În caz de remisie completă pacienții nu mai trebuie să ia deloc insulină sau alte medicamente, în caz de remisie parțială pacienții reduc numărul medicamentelor pe care le iau. Chiar dacă poate termenul de vindecare nu este 100% corect din punct de vedere medical, termenul de remisie fiind mai corect, important este că glicemia pacienților se reglează și aceștia nu mai iau deloc medicamente sau iau mai puține.

De exemplu, ultima noastră pacientă operată în Turcia, dna I.M. în vârstă de 56 de ani s-a operat pe data de 16 august în Turcia; pe data de 30 august (deci în numai 2 săptămâni de la operație), când am vorbit cu fiica dânsei, aceasta ne-a spus că glicemia a scăzut deja la 130-140 (de la 160 preoperator), că doamna nu mai ia nici insulină și nici medicamente pentru hipertensiune, așa cum lua înainte de operație. Vindecare sau remisie? Indiferent de termenul corect, pacienta era extrem de bucuroasă că nu mai trebuie să ia medicamente în fiecare zi.

6. Se poate opera și diabetul de tip 1?

Nu, diabetul de tip 1 nu se operează.

7. Care sunt condițiile de eligibilitate pentru a putea face operația de diabet tip 2?

Persoanele care doresc să facă operația de gastric bypass trebuie să fie supraponderale (să aibă un indice de masă corporală mai mare de 30) și să aibă o valoare a Peptidei C mai mare de 1.

8. Pot face operația gastric bypass chiar dacă am o greutate normală?

Persoanele care au o greutate normală nu pot face intervenția de gastric bypass pentru diabet, pentru că ar slăbi prea mult după operație.

9. De ce aleg mulți pacienți să se opereze în Turcia pentru diabet tip 2?

Pacienții aleg în multe cazuri să se opereze la spitalele din Turcia pentru că:

  • prețul operației este mai mic decât în România. Oferta noastră pentru intervenția de gastric bypass este de 3500 de euro, preț care include și analizele și investigațiile pre-operatorii.
  • Toate analizele și investigațiile se realizează într-o singură zi, în cadrul aceluiași spital, fără să fie necesare alte programări sau timp de așteptare.
  • În Turcia se fac și anumite intervenții chirurgicale care nu sunt disponibile în România: operația de transpoziție ileală (sau interpoziție ileală/ ileal transposition / ileal interposition), operația de bipartiție a tranzitului (bipartiție stomacală) sau SADI-S.

10. Se operează pancreasul?

Nu, în cadrul acestor operații numite generic operații pentru diabet tip 2 nu se intervine chirurgical asupra pancreasului. Aceasta este o confuzie pe care o fac mulți pacienți.

Dorești o programare  pentru o intervenție de gastric sleeve (operație diabet tip 2) în Turcia? Sună-ne la 0751.180.180. sau trimite-ne un email la contact@meditravel.ro și îți vom furniza toate informațiile necesare! Serviciile de programare și de informare sunt gratuite pentru pacienți!

Ai o întrebare și nu ai găsit răspunsul în lista de mai sus? Lasă-ne un comentariu și îți vom răspunde în cel mai scurt timp!