Furnizarea de îngrijiri pentru persoanele cu boli cronice de rinichi la Gemelli nu a fost niciodată întreruptă, nici măcar în timpul Covid. Punctul de vedere al directorului de nefrologie de la Gemelli, Giuseppe Grandaliano: „tratamentele de hemodializă și transplanturile de rinichi au continuat în ritmul obișnuit”. Iar experiența pandemiei a lăsat o moștenire televizată, pentru pacienții din afara Regiunii și nu numai.
„Să ne pregătim pentru neprevăzut și să-i sprijinim pe cei mai vulnerabili”. Aceasta este tema Zilei Mondiale a Rinichiului (9 martie) – https://www.worldkidneyday.org/ – aleasă pentru acest an și inspirată în mod clar de experiența pandemiei, de tragedia războiului ruso-ucrainean, de dezastre naturale precum cutremurul turco-sirian, precum și de fenomenele meteorologice extreme induse de schimbările climatice. Ziua Mondială a Sănătății este, așadar, o imensă umbrelă de protecție care trebuie deschisă peste cele 850 de milioane de persoane din lume afectate de boli cronice de rinichi, de două ori mai multe decât cele care suferă de diabet și de zece ori mai multe decât cele care trăiesc cu cancer. Între 5 și 10 milioane dintre aceste persoane, fragili printre cei mai fragili, ar avea nevoie de acces la terapia de substituție renală (dializă sau transplant), un „privilegiu” acordat, din păcate, doar la 2,5 milioane dintre ele.
‘Bolile renale’, comentează profesorul Giuseppe Grandaliano, director al Unității Operative Complexe de Nefrologie de la Fundația Policlinica Universitară Agostino Gemelli IRCSS și profesor de nefrologie la Universitatea Catolică, campusul din Roma, ‘afectează un număr cu adevărat semnificativ de persoane, care necesită, de asemenea, o mare atenție pentru diagnosticarea precoce. În Italia avem 50.000 de persoane care fac terapie de substituție renală cu hemodializă și dializă peritoneală și 25.000 cu transplant renal. Dar trebuie și putem face mai mult. Tema din acest an ne readuce la acest anotimp teribil al pandemiilor, războaielor, cutremurelor și dezastrelor climatice naturale, încercând să atragem atenția asupra pacienților cu boli renale care se confruntă cu aceste urgențe. În special cei care urmează o terapie de substituție renală reprezintă o mare provocare organizațională și sunt deosebit de vulnerabili în timpul acestor urgențe’. Această lecție a fost învățată cu mare preț în urma teribilului uragan Kathrina care a lovit New Orleans în 2005; după ce uraganul a lovit, centrele de dializă și spitalele din statele riverane Golfului Mexic s-au aflat în mare dificultate în a oferi tratament de dializă, iar acest lucru s-a adăugat la numărul deja mare de morți. Mai recent, devastatorul uragan Ian, care s-a abătut asupra Floridei (octombrie 2022), a creat, de asemenea, nu puține probleme pentru miile de pacienți dializați din regiune; fără acces la acest tratament, toxinele se acumulează rapid în sânge, iar nivelul acestora poate deveni fatal în decurs de o săptămână. „Pe scurt”, comentează profesorul Grandaliano, „pe lângă planurile de pandemie, este necesar să se pună la punct „planuri de dializă” pe teren, în cazul unor catastrofe provocate de om sau de natură. În afară de dializă, desigur, uneltele de transplant și aprovizionarea cu medicamente imunosupresoare pot fi blocate în timpul unei situații de urgență. De aceea, este necesar să se atragă atenția asupra acestor aspecte pentru a sensibiliza guvernele și factorii de decizie politică, astfel încât aceștia să planifice și pentru cei din urmă, cei vulnerabili, cei fragili, printre care se numără, pe bună dreptate, pacienții cu terapie de substituție renală, în caz de urgență”.
„La Gemelli, din fericire, în timpul Covid”, continuă profesorul Grandaliano, „nu am avut nicio întrerupere; am continuat întotdeauna să lucrăm cu dializă și nici centrul nostru de transplant nu și-a închis niciodată porțile. Cu toate acestea, urgența Covid, ca în cazul tuturor bolilor cronice, a dus la o întârziere a primelor diagnostice din cauza accesului încetinit al pacienților noștri la spital. Iar acest lucru, în viitorul apropiat, s-ar putea traduce printr-o creștere a numărului de pacienți diagnosticați târziu, în stadiul final al bolii renale, pentru care nu vom avea altă soluție decât să luăm în considerare înlocuirea funcției renale prin dializă”.
Printre moștenirile ‘bune’ ale Covid la Gemelli se numără serviciul de televiziune, activat în anii pandemiei și care încă funcționează oarecum pentru toți pacienții, dar în special pentru cei transplantați. O bună parte dintre aceștia provin din afara regiunii, iar televiziunile sunt un instrument excelent pentru a menține un contact mai strâns.
„Aici, la Gemelli”, conchide profesorul Grandaliano, „urmărim 100 de pacienți care fac hemodializă, 72 de pacienți care fac dializă peritoneală și 6 pacienți care fac hemodializă la domiciliu. Suntem cel mai mare centru de dializă peritoneală din Lazio și printre primele 5 la nivel național. Anul trecut am efectuat 28 de transplanturi de rinichi cu donator viu (cu echipa profesorului Jacopo Romagnoli de la UOC Chirurgie generală și transplanturi de organe și profesor de chirurgie generală, Universitatea Catolică, campusul din Roma) și suntem lider în Lazio și în centrul-sud și al treilea centru din Italia pentru acest tip de transplant’.
MEDITRAVEL , ca Partener Autorizat, vă poate facilita accesul rapid pentru servicii medicale de top de diagnostic și tratament în Unitatea Operativă Complexă de Nefrologie de la Fundația Policlinica Universitară Agostino Gemelli IRCSS. Sună acum pentru detalii!