Poveștile pacienților (33)- Participarea la un studiu clinic în Spania aduce o speranță nouă unei paciente diagnosticate cu o formă rară de cancer ovarian.

Pacientă: Doamna R.C., în vârstă de 38 de ani, din București

Diagnostic: Formă rară de cancer ovarian- tumoră cu celule germinale de tip tumoră de sac Yolk

Nevoie medicală: Doamna R.C., diagnosticată cu o formă rară de cancer ovarian și anume tumoră cu celule germinale de tip tumoră de sac Yolk, urmase 3 linii diferite de chimioterapie (protocol chimioterapie BEP, protocol chimioterapie VAC și protocol chimioterapie TIP) și suferise multiple intervenții chirurgicale, dar în ciuda numeroaselor tratamente boala evolua în continuare.

Pacienta făcuse în țară testul FoundationOne, care identificase o mutație genetică a tumorii- mutația KRAS G12C și un medicament care ar fi putut aduce beneficii- Sotorasib. Costul medicamentului nedecontat pentru această patologie, de aproximativ 40.000 EUR pe lună, depășea însă posibilitățile pacientei.

Doctorii din Romania îi spuseseră pacientei că nu mai au nici o soluție în cazul dânsei și i-au recomandat să încerce să găsească un studiu clinic în străinătate.

În urma discuțiilor cu pacienta, am urmat trei direcții:

  1. Second Opinion de la Centrul Leon Berard din Franța și găsirea unui studiu clinic în incinta spitalului. Centrul Leon Berard este un centru dedicat luptei împotriva cancerului și una dintre cele mai reputate instituții atât din Franța, cât și din Europa în acest domeniu.
  2. Verificarea existenței altor studii clinice la care ar putea participa în mai multe țări pentru maximizarea șanselor.
  3. Second opinion de la Dana Farber Cancer Institute din Statele Unite, pentru a afla opinia medicală a unora dintre cei mai cunoscuți medici la nivel internațional și pentru a vedea dacă protocoalele din Statele Unite sunt diferite față de cele din Europa.

Care au fost răspunsurile primite și ce s-a întâmplat?

  1. Second Opinion de la Centrul Leon Berard din Franța și găsirea unui studiu clinic în incinta spitalului. Am organizat două consultații online cu medici oncologi de la Leon Berard, iar cazul a fost discutat și în Tumor Board. Spitalul desfășura un studiu clinic cu un inhibitor al genei KRAS G12C, cu un medicament nou, similar Sotorasib și medicii au acceptat să înroleze pacienta în acest studiu clinic. Participarea la studiul clinic urma să fie gratuită pentru pacientă, singura condiție pusă de spitalul din Franța fiind ca aceasta să obțină formularul S2 pentru a acoperi costul investigațiilor și al eventualelor complicații care ar fi putut apărea. Din păcate însă, doctorița din România a refuzat semnarea formalităților pentru formularul S2, după tergiversări de 2 săptămâni în care promisese că va semna documentele, iar participarea la acest studiu clinic nu a mai fost posibilă.
  2. Verificarea existenței altor studii clinice la care ar putea participa în mai multe țări. Cum noi trimisesem dosarul medical către mai multe spitale de top din Europa și către mai mulți coordonatori de studii clinice, am mai primit acceptul de participare la un alt studiu clinic, tot cu un nou medicament inhibitor al genei KRAS G12C. De data aceasta, la Vall d’Hebron Institute of Oncology (VHIO) din Spania. Aici, pacienta a fost acceptată GRATUIT și fără alte demersuri administrative necesare. Compania farmaceutică, sponsor al studiului clinic, urma chiar să deconteze cheltuielile de transport și de cazare. Pacienta a plecat imediat la tratament.
  3. Second opinion de la Dana Farber Cancer Institute din Statele Unite. Medicii de la Dana Farber Cancer Institute, unul dintre cele mai reputate centre de tratament al cancerului din lume, au direcționat dosarul medical către Dr. Lindsey Frazier de la Boston Children’s Hospital, considerând că dânsa este cel mai bun specialist în tumorile cu celule germinale, care apar de obicei la copii, cazurile la adulți fiind foarte rare. Dr. Lindsey Frazier de la Boston Children’s Hospital, profesor la Harvard Medical School a studiat dosarul și a trimis un raport scris, în care a identificat următoarele soluții medicale: (1) A confirmat ca pas următor participarea la studiul clinic, (2) A recomandat alte medicamente pentru alte mutații genetice care erau prezente: un inhibitor PARP pentru mutația genei MUTYH, codrituzumab sau similar pentru antigenul GPC-3 și tegavivint pentru WNT. (3) A recomandat ca tratament cu potențial curativ protocolul Alliance – chimioterapie în doză mare urmată de transplant de celule stem.

Care au fost avantajele obținerii unor second opinion din mai multe țări și al participării la un studiu clinic?

  • Acces la medicamente noi, care nu erau disponibile în România
  • Tratament medical în străinătate gratuit
  • Opinia unor dintre cei mai buni specialiști din lume, care au identificat soluții medicale cu potențial curativ

Clinică. Doamna R.C. a ales pentru tratament Vall d’Hebron Institute of Oncology (VHIO) din Spania, iar pentru Second Opinion Centrul Leon Berard din Franța și Boston Children’s Hospital din S.U.A.

Testimonial: “Recomand serviciile celor de la Meditravel. Am solicitat o a doua opinie în străinătate cu ajutorul lor ca câteva Institute mari din lume, pentru un cancer avansat și foarte rar și pentru care în România nu au găsit tratament și în curând cu ajutorul lor voi pleca la un studiu clinic în Barcelona🙏 recomand din toată inima serviciile lor și le mulțumesc din suflet pentru ajutor, pentru implicare, profesionalism și pentru toată munca depusa pentru mine! Va promit ca voi reveni cu vesti bune după tratamentul identificat cu ajutorul vostru. ❤️🍀🤗

Ești în căutarea unui second opinion sau a unei soluții de tratament în străinătate? Lucrăm cu cele mai bune clinici și spitale din Franța, Italia, Turcia, Austria, Israel, Germania sau SUA! Completează formularul de contact sau sună-ne acum la 0751.180.180. și vom găsi cea mai potrivită soluție pentru cazul tău medical.